Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 3 maj 2024 - klockan 03:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Smällare ett växande problem i Stockholmsområdet


Nyhet från Polismyndigheten 2015-12-23

Många samtal till Polisen de senaste dygnen om störande smällare och raketer på många platser i länet.

De senaste dagarna har det kommit in ett stort antal larm till polisen om ungdomar som smäller smällare och avfyrar raketer i bostadsområden i Stockholms län.

Tillstånd krävs
Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Detta för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Det kan också krävas tillstånd om man ska avfyra fyrverkerier i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten. Vilka regler som gäller regleras i de lokala ordningsföreskrifterna som du hittar på respektive kommuns hemsida.

Stor brandrisk och störande för många
Som förälder/vårdnadshavare är det extra viktigt att veta vad barnen gör om de är ute sent om kvällarna. En uppmaning är att visa hänsyn mot medmänniskor och djur.

Här följer ett urval av samtal till polisen om att det kastas smällare och raketer i tätbebyggt område i Stockholms län den senaste veckan:

17 december, klockan 14.56, i Bagarmossen. Anmälare ringer in och säger att ett 20-tal ungdomar springer runt och kastar smällare och skjuter raketer.

18 december, klockan 10.58, i Tumba centrum, En anmälare ringer in om att ett 20-tal ungdomar smäller smällare och bränner av fyrverkerier på busstorget.

18 december, klockan 17.23, i Ronna centrum. Anmälare ringer in om att ungdomar smäller smällare.

18 december, klockan 21.48, i Vällingby. Flera boende ringer in om att det skjuts smällare och raketer i området.

18 december, klockan 22.01, i Bro nära Broskolan. En person ringer in om att ungdomar kastar knallskott.

18 december, klockan 22.39, i Barkarby. Anmälare ringer in om att ett gäng ungdomar under kvällen slängt smällare i området. Kraftiga explosioner enligt personen som ringer in.

18 december, klockan 20.23  i Hagsätra. Flera människor ringer in om att ungdomar avfyrar fyrverkerier mot husfasader. Raketerna ska även ha träffat flera fönster.

18 december, klockan 20.51, vid Spånga Idrottsplats. Ett gäng ungdomar ska enligt anmälare ha slängt smällare och skjutit raketer mot bandyplanen där det spelas match.

18 december, klockan 23.45, i Edsbergs centrum. Anmälare ringer in om att ett ungdomsgäng, cirka sex till sju personer, kastar smällare som smäller väldigt högt. Lät som en bomb enligt personen som ringer in.

18 december, klockan 20.55, i Upplands Väsby centrum. Anmälare ringer in om att ungdomar smäller smällare.

19 december, klockan 13.21, i Rågsved. Ett antal väldigt unga personer har enligt en anmälare smällt smällare sedan en tid.

19 december, klockan 22.25, i Skarpnäck. Anmälare ringer in om att fem-sex ungdomar skjuter raketer mot fastigheter.

19 december, klockan 21.37, vid Bällsta torg i Vallentuna. Flera anmälare ringer in om att ett 20-tal ungdomar smäller smällare i området.

20 december, klockan 17.23, i Bredäng. En anmälare ser hur ungdomar lägger smällare/någon typ av raketer i en papperskorg och tänder på.

20 december, klockan 20.03, vid Bällstabergsskolan i Vallentuna. En person ringer in om ett stort antal ungdomar som kastar smällare i området.

21 december, klockan 14.50, i Bredäng. Flera inringare larmar om att ungdomar kastar smällare på människor som går förbi.

21 december, klockan 20.00, vid Kista Galleria. Anmälare ringer om att ungdomar smäller smällare både i gallerian och utanför.


Källa: Polisens Hemsida
Text: Carina Skagerlind
Publicerad: 23 december 2015


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen