Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 05:43 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vad görs åt situationen i Bro?
Information från Upplands-Bro kommun


Information från Upplands-Bro kommun 2016-06-23

Under våren har polisen och kommunen intensifierat sitt samarbete för att komma tillrätta med problemen i Bro. Sedan början av maj har fler vuxna rört sig på orten kvällar, nätter och helger, ett samarbete med Fryshuset pågår och polisen verkar för en ökad trygghet i Bro. Många undrar varför oroligheterna trots detta inte upphört.

De akuta insatser som gjorts är bland annat utökade öppettider på kommunens fritidsgårdar, utökade arbetstider för ungdomsstödjare, förstärkning från Lugna gatan, ett stort engagemang från våra frivilliggrupper såsom Vuxna på gång (VPG), Frivilliga resursgruppen (FRG) och Grannstödsbilen och mycket mer. Trots detta har bränderna fortsatt och många frågar varför kommunen och polisen inte får stopp på dem. Det antyds också att ”alla” vet vilka det är som ligger bakom och att Socialtjänsten borde göra något åt dem. För att Socialtjänsten ska kunna göra något för att hjälpa ungdomar krävs att någon lämnar in en orosanmälan gällande en specifik person, som alltså identifierats.

När det inkommer en anmälan om oro för enskilda individer görs en bedömning om en utredning ska inledas. En utredning kan leda till stöd och hjälp till den enskilde och dennes familj i form av olika behandlingsinsatser och ibland till placering utanför hemmet.

En anmälan kan komma in olika vägar. Dels får kommunen in anmälningar från polisen i samband med att unga misstänks för brott och för det krävs att polisen identifierat den misstänkte. Dels är alla som arbetar med barn och unga skyldiga enligt lag att anmäla oro. Även privatpersoner kan göra orosanmälningar.

Vad är LVU?
Lagen om vård av unga, LVU, är tillämpbar om den unge ägnar sig åt något eller flera av följande och om ungdomen, upp till 20 år, och dess vårdnadshavare inte samtycker till föreslagen vård:

  • missbruk
  • brottslig verksamhet
  • annat socialt nedbrytande beteende.

LVU är en vårdlagstiftning med tydlig fokus på behandling för den unga, och det är den unges behov som är centralt. LVU kan inte användas för att skydda samhället, andra personer eller för att straffa den unge.När det gäller bilbränder som de som skett i Bro är det för polisen en utmaning. Det är snabba förlopp där det är svårt att fånga gärningspersonerna på bar gärning. Det innebär att polisen är beroende av vittnesuppgifter, alltså att någon faktiskt sett den som tänt eld på bilen. Det räcker inte för en rättslig prövning att ”alla vet” vilka som gjort det.

Det är inte kommunen som beslutar om LVU men Socialnämnden kan ansöka vid Förvaltningsrätten om beslut om att tvångsvård enligt LVU ska inledas. Det görs om den unge och/eller dess vårdnadshavare inte samtycker till vård.

När det gäller händelser liknande oron som pågår i Bro just nu är det LVU § 3 som kan bli aktuell.

Fängelse  i högst ett år
Lokalpolisen har några formellt misstänkta individer i ett par ärenden där det pågår utredningar. Om de misstänkta individerna ska åtalas beslutas av en åklagare när polisens utredning är klar. Att bränna en bil bedöms generellt som skadegörelse, ett brott med maxstraff på ett års fängelse vilket gör att en ung individ som misstänks för att ha bränt en bil troligtvis inte blir häktad i väntan på rättegång. Det innebär att den personen kan fortsätta sitt liv obehindrat i väntan på en eventuell rättegång.

Arbetet för att komma till rätta med situationen i Bro pågår fortlöpande men det är ett arbete som det tar tid att se resultat av. Både socialtjänsten, polisen och åklagarmyndigheten har lagar och regler att förhålla sig till om hur ärenden och klienter ska hanteras, därför är det svårt att "låsa in dem som är skyldiga för att få stopp på bränderna".

Tidigare publicerad information

Insatser för att skapa trygghet i Bro 2016-06-17

Flera insatser för att öka tryggheten i Bro 2016-05-13

Fler vuxna ute ska skapa lugn i Bro

Besök kommunens hemsida


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen