Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 19 maj 2024 - klockan 22:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Varning för vilt!


Karin Sidén 2013-11-11

Statistik sammanställd av Närpolisen i Upplands-Bro
Statistik sammanställd av Närpolisen i Upplands-Bro

Det sker många viltolyckor i Upplands-Bro kommun. Hittills i år har drygt 100 olyckor rapporterats in till polisen. Hur stort mörkertalet är vet man inte, men att olyckorna är fler än de inrapporterade vet man med säkerhet. Bara de senaste tre månaderna har 49 viltolyckor skett. Vissa vägsträckor är farligare än andra och för att försöka höja medvetenheten hos bilförarna och förhoppningsvis minska antalet viltolyckor har Närpolisen sammanställt en karta där de inrapporterade olyckorna markerats.

Viltolyckor är otäcka att råka ut för och potentiellt livsfarliga, inte bara för djuret som är inblandat utan även för den eller de som färdas i fordonet. Vår kommun ligger högt i statistiken för viltolyckor i Stockholms län, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på omgivningarna. Men just med tanke på omgivningarna och det stora djurlivet borde vi kanske också vara mer på vår vakt och medvetna om faran för att på så sätt minska risken att råka illa ut.

Närpolisen i Upplands-Bro har sammanställt en kommunkarta där de viltolyckor som skett den senaste tremånadersperioden finns markerade. I de flesta fallen rör det sig om påkörda rådjur, men vildsvin, harar, rävar och kronhjort förekommer också i statistiken.

Som bilist kan man aldrig hundraprocentigt skydda sig mot olyckan, men man kan åtminstone göra några enkla insatser för att minska risken att råka illa ut. På Polisens hemsida skriver de bland annat att man alltid ska ta viltvarningsskyltar på allvar, vara extra uppmärksam i skymning och gryning och tänka på att hösten är en orolig tid i skogarna med många jägare och bär- och svampplockare som oroar djuren. (Via länken når du Polisens text om viltolyckor)

-Man har också skyldighet att se till att ha bra däck, bra vindrutetorkare och fri sikt genom vindrutan. Att ha bra och rena strålkastare och eventuellt extraljus på bilen om man färdas på olycksdrabbade sträckor gör att man har större chans att upptäcka vilt vid/på vägen i god tid för att hinna undvika en sammanstötning. Om man dessutom ser till att anpassa hastigheten till de givna förutsättningarna har man gjort det man kan för att skydda sig och sina medtrafikanter och eventuellt vilt som förirrar sig upp på vägbanan, påpekar närpolis Björn Svensson.

Arkivbild
Bild:Tommy Sidén
Arkivbild

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste man rapportera viltolyckor till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. (se tidigare artikel i UBRO) Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Även om djuret inte har synliga skador kan det ha fått inre skador som visar sig en stund senare och det är därför lika viktigt att rapportera en sådan olycka som en där djuret helt uppenbart är skadat eller dött. Man ska markera platsen där olyckan skett och försöka se i vilken riktning det påkörda djuret flyr för att på så sätt underlätta eftersökningen.

Det finns särskilda markeringsremsor att hämta ut på bland annat Bilprovningen, Kommunkontoret och bensinmackar. En sådan kan gärna ligga i bilen så att man, om olyckan är framme, enkelt kan markera olycksplatsen för att underlätta för viltvårdarna i deras eftersök.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen