Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 12:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Viltolyckor ska rapporteras
Sommarläsning


Karin Sidén 2012-12-26

Suggan skadades svårt och viltvårdare ringdes till platsen. Bilden är från i våras.
Bild:Läsarbild
Suggan skadades svårt och viltvårdare ringdes till platsen. Bilden är från i våras.

Det blir allt vanligare med viltolyckor. I Upplands-Bro kommun ser det generellt ut som i övriga landet. Vad många bilförare kanske inte är medvetna om (eller i värsta fall struntar i) är att man enligt lag är skyldig att anmäla om man kört på ett djur. Det finns ett relativt stort mörkertal vad gäller viltolyckor. Dels rapporteras långt ifrån alla påkörningar och dels blir det ofta fel i platsbeskrivningen. Oavsett vilket innebär det att ett onödigt stort antal trafikskadade djur får lida onödigt länge, kanske flera dagar, innan de dör. Vi i Upplands-Bro är varken sämre eller bättre än andra på att rapportera in olyckor, men det finns definitivt utrymme för förbättringar i statistiken.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter. Under det senaste året har polisen fått in ca 60 anmälningar om påkörda rådjur i Upplands-Bro. Vildsvinskollisioner ligger på ca 10 st registrerade under året. Kronhjort/dovhjortkollisioner som registrerats och resulterat i ett eftersök med hund är ca 5 st. Man vet dock att det finns ett mörkertal på olyckor som inte rapporteras, men hur stort mörkertalet är kan man bara spekulera i.

Även om djuret inte har synliga skador kan det ha fått inre skador som visar sig en stund senare och det är därför lika viktigt att rapportera en sådan olycka som en där djuret helt uppenbart är skadat eller dött. Markera platsen där olyckan skett och försök att notera i vilken riktning det påkörda djuret flyr för att på så sätt underlätta eftersökningen. Har viltvårdaren en bra angiven startpunkt för sitt och jakthundens eftersök går det så mycket fortare och ett eventuellt lidande kan förkortas.

Om olyckan skulle vara framme så finns några relativt enkla punkter att hålla i minnet:

  • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
  • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
  • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

När man ringer in och rapporterar en viltolycka ska man förutom de vanliga person- och fordonsuppgifterna även ange:
  • Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke.
  • Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.
  • Viltslag - rådjur, älg, vildsvin.......
  • Viltets flyktväg - i vilken rikting djuret försvann.  Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position.
Att köra på vilt är något som kan hända vem som helst. Upplands-Bro är en vilt-tät kommun med bland annat en stor rådjursstam och många stora vildsvinsflockar. Vissa vägsträckor är mer utsatta än andra, så det gäller att vara uppmärksam. Oftast är det djuren som råkar mest illa ut och då kan vi människor hjälpa till att minska lidandet genom att följa punkterna ovan som Göran Nilsson, en av kommunens åtta viltvårdare, delat med sig av. Han tipsar också om att det finns särskilda markeringsremsor att hämta ut på bland annat Bilprovningen, Kommunkontoret och bensinmackar. En sådan kan gärna ligga i bilen så att man om olyckan är framme enkelt kan markera olycksplatsen för att underlätta för viltvårdarna i deras eftersök.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen