Woodys Bra produkter april 17
kronans Apotek
Förstasidan Torsdagen den 24 maj 2018 - klockan 21:38 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Beslut om sporthall uppskjutet


Karin Sidén 2017-06-16

Efter åtta års snack, förberedelser och planering var det under onsdagens kommunfullmäktige dags att klubba beslutet om en sporthall med anpassning för pingis. En lång och bitvis spänd debatt följdes av omröstning, där M, SD och V röstade för att återremittera byggplanen. I den demokratiska processen räcker det med 1/3 av rösterna för skicka ett ärende på återremiss vilket var precis vad som hände nu.

Redan den 21 juni tas ärendet upp igen i ett etrainsatt fullmäktige.

-Fem arbetsdagar kan kanske anses vara kort om tid för att utreda ärendet ytterligare, men å andra sidan har det funnits en dialog kring en sporthall anpassad för pingis sedan 2008. Det är beklagligt att de uppkomna frågorna inte lyftes när hallen var uppe i kultur- och fritidsnämnden, säger Andrée Wright.


Under onsdagens kommunfullmäktige ägnades drygt två timmar åt att debattera den planerade sporthallen med pingisanpassning. Det var en spänd debatt med stort fokus på siffror och ordval.

Från majoritetens sida försökte man förklara satsningen och visa på förändringar man gjort i planen för att tillmötesgå flera föreningar och privatpersoner i kommunen som inkommit med synpunkter på hallens utformning. Bland annat har man ändrat formen på hallgolvet för att kunna möta regelverket i handboll och innebandy också samt lagt till fler omklädningsrum för att fler skolklasser eller lag ska kunna byta om samtidigt.

Pingishall eller sporthall anpassad för pingis... Kanske låter ungefär som samma sak, men viktiga skillnader finns. I sporthallen finns möjligheten att snabbt ställa om från till exempel basket till pingis, till futsal och sedan innebandy. Där ska vara smidigt att ställa om, inte bara möjligt. De olika bollsporterna har olika kravspecifikationer, på målstorlek, på höjden på basketkorgarna, på planens form och mått etc.

M och SD påpekade att det var svårt att rösta för något som var så otydligt beskrivet i planen och inte fanns uppritat i dokumenten. Att kostnaden för en pingishall var alldeles för stor, oförsvarligt stor. Från M påpekades det ett flertal gånger att prislappen var pinsam jämfört med vad ett hallbygge borde kosta.

Vid omröstningen blev det 25 röster för att fatta beslut under mötet och 14 röster för en återremiss. Trots tydlig majoritet för att fatta beslut räckte inte det då det enligt lagen om minoritetsåterremiss räcker att en tredjedel röstar för återremiss för att ett ärende ska gå ett varv till i beslutskvarnen. M, SD och V röstade för återremiss.

Nytt datum för det extrainsatta fullmäktigemötet sattes till den 21 juni vilket väckte en hel del upprördhet i M, SD och V.

-Inte seriöst att lägga in mötet så snabbt!
-Den 21 juni är alldeles för tätt inpå! Det är alldeles för kort tid att gör ett grundligt arbete!
-För nära midsommar. Ta hänsyn till det!
-Nu har de styrande skitit i det blå skåpet!
-Det här är snudd på skandal. Jag skäms. Usch.

Något som Jan Stefansson (KD) avfärdade.

-När man lägger ett återremissyrkande får man ta ansvar för att ta ansvar för att följa reglerna kring detta. Kommunallagen reglerar det. Det är inget majoriteten här har hittat på. Det har tillämpats ett flertal gånger av Alliansen under förra mandatperioden. Ni som har yrkat på återremiss - det var ju det här ni ville. Det här är resultatet av vad ni röstade för. Ni drev igenom det och vi följer kommunallagen och sätter mötet inom föreskriven tid. Vi behandlar ärendet på det sätt som kommunallagen föreskriver. 


Klockan 18.30 den 21 juni blir det nyinsatta mötet.


Länk till den tv-sända kommunfullmäktige finns här för den som vill ta del av hela mötet, eller delar utav.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 24/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Lördag 26/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Gatuteater från 7 år på Kungsfesten!
Kungsfesten
Söndag 27/5
Öppet Hus på Brandstationen i Bro
Tisdag 29/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Torsdag 31/5
Mattecentrum i Kulturhuset & Brohuset
Fredag 1/6
Öppna Förskolan C/O Kulturhuset – Drakar!
Lördag 2/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 GatstensTeater

Kungsfesten 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen