Bro Park Festival of Swedish Racing
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 24 september 2018 - klockan 06:13 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tusentals post- och förtidsröster räknas idag


Karin Sidén 2018-09-12

Rösträkning pågår!
Bild:Karin Sidén
Rösträkning pågår!

Klockan 09 i morse började rösträkningen av tusentals förtidsröster i Kulturhusets lokaler. Rösträkningen är offentlig och öppen för alla, men någon risk att syret skulle ta slut i den stora lokalen på grund av anstormningen av nyfikna kommunmedborgare var det knappast. När UBRO besökte de sex rösträknarna var det bara två "utomstående" på läktarplats, övriga fyra åskådare jobbar i huset och kan därför inte riktigt kvalificera in sig i kategorin nyfikna invånare... Och så undertecknad förstås.

Det är alltså i dag vi får veta slutresultatet i söndagens val. Och det är i dag det preliminära valresultatet ska bli ett färdigt valresultat.

Bara för att rösterna räknas och det preliminärar resultatet korrigeras är det ju dock inte säkert att frågetecknen kring kommande mandatperiods sammansättning är klar redan i dag. Hur styret i kommunen kommer att se ut de närmaste fyra åren dröjer eventuellt ytterligare innan det är klart. Det beror ju på hur de dryga 6000 post- och förtidsrösterna fördelats.


Några av alla förtidsröster.
Bild:Karin Sidén
Några av alla förtidsröster.

I dag, onsdag, avgörs med största sannolikhet valet - sett till röstfördelningen i alla fall. Riksdagsvalet, landstingsvalet OCH kommunvalet. Här i Upplands-Bro, precis som på många andra platser i landet, finns efter söndagen ingen självklar vinnare, varken självklart parti eller självklar konstellation vid rodret. 

I Upplands-Bro har vi strax under 21 000 röstberättigade kommunmedborgare. Majoriteten av dem besökte någon av de fjorton vallokalerna i söndags för att göra sin demokratiska röst hörd, men tusentals hade valt att förtidsrösta. Drygt 6 000 förtidsröster blev det i årets val här i Upplands-bro vilket är en ansenlig andel av antalet röster.

De röstsedlar som lämnades i vallokalerna räknades redan samma kväll och natt och resultatet av dem gav oss ett preliminärt valresultat i måndags.

I dag, onsdag, var det så dags att räkna de återstående förtidsrösterna. I Sverige är rösträkningen en offentlig handling som vem som helst kan närvara vid. Därför gjordes dagens räkning på Stora Scenen i Kulturhuset så att den eventuella publiken har god överblick över vad som görs. 

Det var ingen risk att bli utan sittplats under rösträkningen... Bara ett fåtal nyfikna tog chansen att närvara.<br /><br />
Bild:Karin Sidén
Det var ingen risk att bli utan sittplats under rösträkningen... Bara ett fåtal nyfikna tog chansen att närvara.Någon anstormning av nyfikna kommunbor blev det inte. Ett fåtal passerade lokalen under dagen, både kortare och längre tid. Man startade rösträkningen klockan 09 på morgonen och var inte klara förrän en bra bit in på eftermiddagen.

De sex rösträknarna hade många timmars arbete framför sig när de tog sig an rösterna, valdistrikt för valdistrikt. Varje röst (och därmed de tre kuvärten) måste kontrolleras, dels så att de är ok mot röstlängden och dels så att de är korrekta: rätt förslutna, bara innehåller en röstsedel och så vidare. 

Det är heller inte ovanligt att en person som avger sin röst i förtid sedan kommer på på valdagen att den vill ändra en eller alla tre röster - vilket man har rätt till - och därför även gör ett besök i vallokalen. Då är det vallokal-rösten som gäller och förtidsrösten går direkt till papperskorgen.

Eftersom en så pass stor andel röster räknas idag och då sammanförs med söndagens preliminära resultat kan det ju faktiskt bli så att det slutgiltiga resultatet ser lite - eller mycket - annorlunda ut. Vi får ge oss till tåls lite till innan vi vet!Länk till SVT.se
 där du kan se röstsiffrorna från alla fjorton distrikt i Upplands-Bro - och senare idag även det "femtonde distriktet", förtidsrösterna. Där kan man också "grotta in sig" i andra kommuner och stadsdelar för att se hur rösterna fallit.


Länk till VAL.se, Valmyndighetens hemsida.


Länk till UBROs presentation av det preliminära röstresultatet som presenterades i måndags.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/9
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 26/9
Bokprat: Annika Rehn - Skills
Torsdag 27/9
Mattecentrum i Kulturhuset
Lördag 29/9
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 30/9
Naturskyddsföreningens familjedag vid Lillsjön
Tisdag 2/10
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Torsdag 4/10
Torsdagsmys i bibblan!
avståndsannons

U-B kommun Turista i din egen kommun 18

TKBTK sep 18

Kultur & Fritid ht 18 Fatboy 28 sep

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen