Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 9 maj 2024 - klockan 01:44 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro Anhörigförening tog pulsen på politikerna


Karin Sidén 2014-08-27

I lördags hade Upplands-Bro Anhörigförening bjudit in partierna till en politikerutfrågning. Med 12 i förväg förberedda frågor fick partirepresentanterna i Socialnämnden möjlighet att förklara respektive partis ståndpunkter i angelägna frågor rörande anhörigvården i kommunen. Moderator för mötet var Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund. UBRO var med en stund på mötet och lyssnade på en intressant diskussion mellan politiker, anhöriga och moderator om frågeställningar som sällan har ett enkelt svar.


Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund, var moderator på politikerutfrågningen.
Bild:Karin Sidén
Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund, var moderator på politikerutfrågningen.

-Om man skulle sätta en prislapp på all den vård anhöriga utför runt om i Sverige betingar den ett fiktivt värde på 170 miljarder kronor. -Om året! sa Thomas Kylander, ordförande för Anhörigas Riksförbund och moderator på Upplands-Bros Anhörigförenings politikerutfrågning i sitt inledningsanförande. Han drog även de hisnande siffrorna för Upplands-Bro kommun där Socialnämndens budget på ungefär 400 miljoner kronor per år nästan tangeras av de anhörigtjänster som utförs dygnet runt, året runt utan ersättning. 390 miljoner kronor beräknade han att värdet av de tjänster som utförs av föräldrar, makar, barn och andra anhöriga är.

Med den tankeställaren övergick Thomas Kylander sedan till att berätta om det "stimulanspaket" i form av pengar från staten till att utveckla anhörigstödet som delades ut för några år sedan och ställde i samband med det utfrågningens första fråga till politikerna. Hur avser ni att arbeta framöver för att uppmärksamma de anhörigas behov?

Tina Teljstedt (KD) svarade att man just nu utför en kartläggning i kommunen som blir klar i oktober. I den arbetsgruppen ingår Anhörigföreningen och målet med kartläggningen är att få reda på vilka behov av stöd som finns, vad som saknas och vad som önskas. Ju fler som tar chansen att svara på frågorna och beskriva vardagens svårigheter desto bättre möjligheter får de ansvariga att möta upp behoven.

Också Thomas Kylander påpekade hur oerhört viktigt det är att alla anhöriga är tydliga med vad de behöver och att alla verkligen deltar i kartläggningen för att det ska bli så bra som möjligt.

Vänsterpartiets Kerstin Åkare förklarade sitt partis ståndpunkt, att du som anhörig ska få vara just anhörig. Vården ska kommun och landsting ta hand om. Först när du som anhörig aktivt önskar att vårda din anhöriga ska du behöva göra det.

Det blev en längre diskussion om hur pass stark och frisk du måste vara för att orka vara sjuk. Thomas Kylander påpekade att vården i Sverige är fantastisk men att det krävs att du eller någon i din närhet har styrkan att söka den. Ibland tvingas man till och med kämpa för det man har rätt till och har man då ingen som orkar ta den kampen hamnar man lätt vid sidan av.

Anders Åkerlind, Moderaternas man i Socialnämnden, uppmanade anhöriga att våga höra av sig till kommunen och berätta om sina behov. Kundcenter kan hjälpa till med mycket.

Gunvor Hansson, FP, påpekade att distriktsläkarna bör ta ett större ansvar när det gäller att uppmärksamma de anhöriga och deras behov.

Miljöpartiets Anna Norberg menade att stort ansvar ligger hos den sjuke eller de anhöriga, på att man tar eget initiativ och orkar uppmärksamma vården på sina behov och hon vill att både vården och politiken blir mer lyhörd och lyssnar på de signaler som ges.

Från vänster: Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund, Anna Norberg (MP), Kerstin Åkare (V), Kerstin Ahlin (S), Tina Teljstedt (KD), Anders Åkerlind (M), Berit Brofalk (C) och Gunvor Hansson (FP).
Bild:Karin Sidén
Från vänster: Thomas Kylander, ordförande i Anhörigas Riksförbund, Anna Norberg (MP), Kerstin Åkare (V), Kerstin Ahlin (S), Tina Teljstedt (KD), Anders Åkerlind (M), Berit Brofalk (C) och Gunvor Hansson (FP).

Anhörigstödet ska vara flexibelt, individualiserat och av god kvalitet. Hur kan man säkerställa det?

Kerstin Ahlin (S) påtalade att man måste budgetera för kvalitetsuppföljningar och att ett kontinuerligt kvalitetsarbete är en förutsättning. Socialdemokraterna vill bygga hyresrätter, sattelitlägenheter, med tillgång till personal i en angränsande lägenhet för funktionsnedsatta  som har svårighet att helt klara eget boende. Ett sådant boende finns redan i Svartviken så man har sett att det är en bra och uppskattad boendelösning.

-Kvalitet är också trygghet. Sedan vi tog över har vi satsat mycket på att förbättra våra verksamheter, sa Tina Teljstedt (KD). -Vi slutar aldrig att sträva efter förbättringar.

Kontinuiteten är oerhört viktig för kvaliteten menade Kerstin Åkare (V). Med heltidsanställningar ökar tryggheten både för vårdtagarna och de anställda.

Berit Brofalk (C) påtalade vikten av att höja statusen inom hemtjänsten för att få de anställda att stanna i yrket och fler som söker sig dit som ett led i att öka kvalitén och för den delen kontinuiteten för vårdtagarna.

Anna Norberg (MP) menade att statusen även kan höjas genom att anställa fler inom hemtjänsten. Arbetsbelastningen sänker yrkets status. Är man fler blir det inte lika ansträngt och fler kommer att vilja jobba i yrket vilket höjer kvaliteten. För Miljöpartiet är maten en viktig fråga. Den ska vara närodlad, ekologisk och lagad på plats. Vill man äta med sällskap ska man ges den möjligheten eftersom god, näringsriktig mat och gemenskap är oerhört viktigt för välbefinnandet.

Frågestunden fortsatte sedan en lång stund efter den dryga timme UBRO hade möjlighet att närvara. Alla berörda, oavsett om man är politiker, inom vården, i behov av stöd eller anhörigkan håller säkerligen med om att anhörigstöd är en angelägen fråga, en framtidsfråga i hela landet, och en fråga som inte har några enkla svar och lösningar.

Som avslutning på politikerutfrågningen bad Thomas Kylander var och en av politikerna att beskriva (helst med bara ett ord) vad som kännetecknar ett bra anhörigstöd. Efter lite betänketid kom följande svar:

Tina Teljstedt, KD: bemötande, värdighetsgaranti

Anders Åkerlind, M: medkänsla

Berit Brofalk, C: öppen kommunikation

Gunvor Hansson, FP: inlyssnande

Anna Norberg, MP: lyhördhet

Kerstin Ahlin, S: trygghet

Kerstin Åkare, V: väl utbyggd omsorg

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen