Förstasidan Lördagen den 18 maj 2024 - klockan 23:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Guld till Py och Ki i Holland

Karin Sidén 2013-10-24

Ki och Py Pasanen från Kungsängen vann sina klasser i karatetävlingen Waterpoort Cup.
Bild:Toni Pasanen

KARATE  Py och Ki Pasanen från Kungsängen vann varsin guldmedalj i Waterpoort Cup i Holland i helgen. Py tävlade i kategori 2, barn 10-11 år, och Ki i kategori 3, kadetter 12-13 år. Waterpoort Cup är en av Europas största ungdomstävlingar i karate och i år var det fler än 300 deltagare från nio länder som deltog. Systrarna knep varsin guldmedalj före tävlanden från Sverige, Danmark, Holland och Litauen.

Kungsängentjejerna Py, 11 år, och Ki, 12 år, tillbringade helgen den 18-20 oktober i  Sneek, Holland. Där deltog de i karatetävlingen Waterpoort Cup, som räknas som en av Europas största ungdomstävlingar. Över 300 barn och ungdomar från nio europeiska länder deltog i årets upplaga av tävlingen. Sverige var tredje största nation i årets Waterpoort Cup, endast värdlandet Holland och Litauen hade fler deltagare i tävlingen. Dessutom lyckades många av de svenska deltagarna bra i respektive kategori, med flera medaljplaceringar. För Py och Ki blev det varsitt guld i kumite (kamp).

Systrarna från Kungsängen har tränat karate i drygt fem år. De tränar och tävlar för klubben Oyama Karate Kai i Solna.
Det här var inte första gången de tävlade internationellt. De har tidigare haft internationella framgångar framförallt i kata (form).

Py tävlade i kategori 2, barn 10-11 år. I gruppen var de sex tjejer som delades in i två pooler. Py hamnade med holländska Eline och danska Anna-Klara i pool B och vann över båda vilket kvalificerade henne till final. I pool A hade holländska Willow vunnit sina båda matcher även hon, så finalen såg ut att bli en jämn historia. En karatematch pågår i två minuter om inte någon av de tävlande får ihop 2 wasari eller en ippon. Wasari kan man få på en eller flera tekniker utförda på korrekt sätt. Under två minuter gäller det att samla poäng (wasari) och får man två tar matchen slut där. Py vann sin final på ippon efter 34 sekunder.

Ki tävlade i kategori 3, kadetter 12-13 år. I hennes grupp var de fem tjejer där alla skulle möta alla. I sin första match mötte Ki litauiskan Viktorija. Den matchen vann hon efter 50 sekunder. Andra matchen gick även den mot en litauiska, Margarita, och den matchen slutade hikawaki, oavgjort. Match tre var mot litauiskan Zyginte och slutade med vinst på ippon för Ki. I den sista och avgörande matchen mötte Ki svenska Samantha. De två har mötts flera gånger förut, så de kände till varandras teknik väl. Ingen av tjejerna lyckades få in någon poäng så matchen slutade hikawaki, oavgjort, även den, vilket räckte. Guldet till Ki, med två vinster och två oavgjorda matcher.

Det var över 300 deltagare i årets upplaga av Waterpoort Cup. Litauen hade största truppen, med 100 tävlanden. Därefter kom värdlandet Holland och som tredje största nation kom Sverige.