Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 3 maj 2024 - klockan 19:41 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

2016 i backspegeln - Polisen varnar: stöldliga riktar in sig på märkesbilar


Karin Sidén 2016-01-21

2016-01-21   Sedan början av januari har 74 anmälningar om inbrott i bilar av märket BMW rapporterats i Stockholms län. Nästan genomgående har gärningsmännen stulit ratten, eller bara airbagen, vilket gör att Polisen nu varnar bilägare i regionen för en stöldliga som specialiserat sig på att genomföra "beställningsstölder" på specifik utrustning ur lite dyrare bilar. Den senaste veckan har tre BMW-ägare i Upplands-Bro drabbats.

I dag, torsdag, varnar polisen för att det den senaste tiden skett en stor mängd bilinbrott i dyrare bilar i Stockholmsregionen där allt tyder på att det är proffs som utför rena beställningsjobb. Varningen gäller i nuläget främst ägare till BMW bilar. Polisen arbetar regionalt mot problemet.

-Emellanåt dyker det upp inbrott i bil där man helt uppenbart varit ute efter specifik utrustning i specifika fordonsmodeller. Betällningsjobb. För drygt ett år sedan drabbades många ägare till Volkswagen där man stal navigatorutrustning. Den senaste tiden har vi noterat att det i Stockholms län återigen varit många drabbade, främst BMW ägare. Sedan årsskiftet fram till 20 januari finns det 86 anmälningar varav samtliga målsägande, förutom 12 stycken, var BMW-ägare. De 12 andra är Mercedes-, VW- och Audi-ägare, berättar Björn Svensson vid Lokalpolisområde Järfälla och Upplands-Bro.

När "vanliga" bilinbrott sker har gärningsmannen oftast brutit sig in eller krossat en ruta och sedan sökt igenom bilen efter något av värde. Det kan vara en burk parkeringsmynt, en bärbar dator, en gym-väska eller en stereo, allt beroende på vad ägaren lämnat kvar i bilen. Men vid de här stölderna som riktar in sig på specifika utrustningsdetaljer saknas de flesta av de vanliga "inbrottsmönstren". I många av fallen vet man inte ännu hur tjuvarna lyckats göra inbrotten utan att utlösa larmen. Väl inne i bilen har gärningsmannen / männen bara tagit specifik utrustning, oftast just airbagen eller ratten (där airbagen sitter monterad) och lämnat resten av bilen orörd.

-Målet för tjuvarna är främst ratten. Mer än hälften av de 86 drabbade saknar sin ratt i bilen. I vissa fall har man även stulit navigationssystemet, men det verkar främst vara airbagen gärningsmännen är ute efter. Här i Lokalpolisområde Järfälla - Upplands-Bro har vi sju utsatta målsäganden, där vi ser att samma bilmärkesinnehavare drabbats. Hur man lyckats med tillgreppen är i skrivande stund okänt. Bilarna har varit larmade, men larmen har på något sätt avaktiverats.

Inbrotten har skett nattetid och stölderna i Järfälla - Upplands-Bro har ägt rum senaste veckan, förutom det första inbrottet som skedde den 11 januari i Järfälla. Natten mot onsdagen inträffade fem inbrott i Bro, där två BMW-ägare och tre Mercedes-ägare drabbades, på Beckasinvägen, Björkvägen, Brushanevägen, Fågelvägen och Bokstigen.

-Polisens rekommendation är att man om möjligt, ställer bilen skyddad i exempelvis garage eller liknande. Går inte detta att ordna; tänk på att ställa bilen väl upplyst och med god insyn till uppställningsplatsen. Var noga med att tömma bilen på övrig stöldbegärlig egendom, avslutar Björn Svensson. 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen