Woodys Bra produkter april 17
Mäklarhuset dec 14
Förstasidan Måndagen den 26 juni 2017 - klockan 00:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fanns det vikingar i Kungsängen?
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2017-06-13

Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.
Bild:Karin Sidén
Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.

Frågan ställs av en flicka i Kulturhusets café när hon sett inbjudan till vernissage. Hon berättar att hon läst om runstenarna och vikingarna i skolan, men nu undrar hon: 

– FANNS DET VIKINGAR I KUNGSÄNGEN?


Ja, det är inte omöjligt. Bland de människor som levde här under senare delen av Järnåldern kan säkert någon ha varit viking – en som reser till främmande land och handlar med varor. Och kanske någon även ägnade sig åt sjöröveri.

Vi vet i alla fall att Ginnlögs man Assur var landvärnare mot vikingar. Det kan vi läsa ut av texten på runsten U617 som står vid Bro kyrka.

Utställningen ”Forntidsglimtar 2017 – glimtar ur Historien om Upplands-Bro” invigs onsdagen den 14 juni kl 18.00 av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrée Wright.

Utställningen riktar ljuset på några av de stora besöksmålen i kommunen. Det handlar om Rösaring, Biskopsborgen och några av de ca 40 runstenar som restes i Upplands-Bro på 1000-talet. Vi får också veta vad landhöjningen egentligen innebär, hur man talade på Vikingatiden och vi får höra runstenarnas berättelser och se dem i verkligheten.

-Vi tror att den här utställningen kommer att vara av stort intresse för våra invånare som dagligen rör sig i den här fornlämningstäta miljön – kanske ibland utan att ens veta om det, säger Andrée Wright.

-Ja, det är viktigt att ha kännedom om sin livsmiljö. Här finns mycket att berätta om. Och nästa gång du går genom Råby vet du hur forntidens Råbybor bodde för 2000 år sedan, säger Naser Vukovic, Kultur-och fritidsnämndens vice ordförande.


Hembygdsföreningarna Stockholms Näs, UKF och Bro-Låssa har medverkat i utställningsarbetet.Utställningen pågår så gott som hela sommaren, från den 14/6 till den 13/8 2017.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Onsdag 5/7
Musik i sommarkväll - FÅNGA SOMMARKVÄLLEN I TONER
Onsdag 12/7
Musik i sommarkväll - HÅLL MITT HJÄRTA
Söndag 16/7
Öppen Trädgård
Onsdag 19/7
Musik i sommarkväll - VI MINNS CHARLIE NORMAN
Onsdag 26/7
Musik i sommarkväll - HIMMELSKA TONER
Onsdag 2/8
Musik i sommarkväll - ALL YOU NEED IS LOVE
Onsdag 9/8
Musik i sommarkväll - EN KVÄLL MED JOHAN STENGÅRD
avståndsannons

Socialdemokraterna hälsar Glad Midsommar

Bro IKs Midsommarfirande 17

Kultur och Fritid vt 17 Forntidsglimtar Lunchvisn

Kvinnojouren Anna sommaren 17

Sparbanken jobbannons juni 17

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen