UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 17 februari 2018 - klockan 20:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fanns det vikingar i Kungsängen?
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2017-06-13

Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.
Bild:Karin Sidén
Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.

Frågan ställs av en flicka i Kulturhusets café när hon sett inbjudan till vernissage. Hon berättar att hon läst om runstenarna och vikingarna i skolan, men nu undrar hon: 

– FANNS DET VIKINGAR I KUNGSÄNGEN?


Ja, det är inte omöjligt. Bland de människor som levde här under senare delen av Järnåldern kan säkert någon ha varit viking – en som reser till främmande land och handlar med varor. Och kanske någon även ägnade sig åt sjöröveri.

Vi vet i alla fall att Ginnlögs man Assur var landvärnare mot vikingar. Det kan vi läsa ut av texten på runsten U617 som står vid Bro kyrka.

Utställningen ”Forntidsglimtar 2017 – glimtar ur Historien om Upplands-Bro” invigs onsdagen den 14 juni kl 18.00 av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrée Wright.

Utställningen riktar ljuset på några av de stora besöksmålen i kommunen. Det handlar om Rösaring, Biskopsborgen och några av de ca 40 runstenar som restes i Upplands-Bro på 1000-talet. Vi får också veta vad landhöjningen egentligen innebär, hur man talade på Vikingatiden och vi får höra runstenarnas berättelser och se dem i verkligheten.

-Vi tror att den här utställningen kommer att vara av stort intresse för våra invånare som dagligen rör sig i den här fornlämningstäta miljön – kanske ibland utan att ens veta om det, säger Andrée Wright.

-Ja, det är viktigt att ha kännedom om sin livsmiljö. Här finns mycket att berätta om. Och nästa gång du går genom Råby vet du hur forntidens Råbybor bodde för 2000 år sedan, säger Naser Vukovic, Kultur-och fritidsnämndens vice ordförande.


Hembygdsföreningarna Stockholms Näs, UKF och Bro-Låssa har medverkat i utställningsarbetet.Utställningen pågår så gott som hela sommaren, från den 14/6 till den 13/8 2017.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 17/2
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Fredag 23/2
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 24/2
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 25/2
Föredrag: "Hur mycket fornnordiska talar vi i dag?"
Onsdag 28/2
TV-spelshäng på Megastor duk
Torsdag 1/3
Mattecentrum på biblioteket!
Lördag 3/3
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Tisdag 6/3
Mattecentrum på biblioteket!
Onsdag 7/3
TV-spelshäng i Verkstan
avståndsannons

Kultur och Fritid Lämna in till Vårsalongen

Sparbanken stipendier mars 18

Pluggannons UNHCR sidebanner

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Glasbolaget vernissage feb 18
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen