Julannons Mazarin 2017
Adventskalenderskylt toppbanner ny
Förstasidan Onsdagen den 13 december 2017 - klockan 02:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fanns det vikingar i Kungsängen?
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2017-06-13

Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.
Bild:Karin Sidén
Assurs sten - som hans hustru Ginnlög lät resa i hans ära - kallas även för Brostenen. Det här är en av få runstenar där ordet VIKING finns inristat vilket gör den smått unik.

Frågan ställs av en flicka i Kulturhusets café när hon sett inbjudan till vernissage. Hon berättar att hon läst om runstenarna och vikingarna i skolan, men nu undrar hon: 

– FANNS DET VIKINGAR I KUNGSÄNGEN?


Ja, det är inte omöjligt. Bland de människor som levde här under senare delen av Järnåldern kan säkert någon ha varit viking – en som reser till främmande land och handlar med varor. Och kanske någon även ägnade sig åt sjöröveri.

Vi vet i alla fall att Ginnlögs man Assur var landvärnare mot vikingar. Det kan vi läsa ut av texten på runsten U617 som står vid Bro kyrka.

Utställningen ”Forntidsglimtar 2017 – glimtar ur Historien om Upplands-Bro” invigs onsdagen den 14 juni kl 18.00 av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrée Wright.

Utställningen riktar ljuset på några av de stora besöksmålen i kommunen. Det handlar om Rösaring, Biskopsborgen och några av de ca 40 runstenar som restes i Upplands-Bro på 1000-talet. Vi får också veta vad landhöjningen egentligen innebär, hur man talade på Vikingatiden och vi får höra runstenarnas berättelser och se dem i verkligheten.

-Vi tror att den här utställningen kommer att vara av stort intresse för våra invånare som dagligen rör sig i den här fornlämningstäta miljön – kanske ibland utan att ens veta om det, säger Andrée Wright.

-Ja, det är viktigt att ha kännedom om sin livsmiljö. Här finns mycket att berätta om. Och nästa gång du går genom Råby vet du hur forntidens Råbybor bodde för 2000 år sedan, säger Naser Vukovic, Kultur-och fritidsnämndens vice ordförande.


Hembygdsföreningarna Stockholms Näs, UKF och Bro-Låssa har medverkat i utställningsarbetet.Utställningen pågår så gott som hela sommaren, från den 14/6 till den 13/8 2017.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Onsdag 13/12
Språkcafé för unga
Torsdag 14/12
Språkcafé för unga
Programmera spel - Anmäl dig!
Lördag 16/12
Röda Korset – Second hand / Loppis
Sagostund i Kulturhuset
Söndag 17/12
MUSIKCAFÉ på Dagcentralen i Bro
Tredje Advent på Säbyholm
Måndag 18/12
Tv-spelshäng i bibblan 7-12 år
Måndag 15/1 2018
Föredrag: TRÄD OCH BUSKAR, EN VIKTIG DEL I TRÄDGÅRDEN
avståndsannons

Håbo-Tibble Julmarknad 2017

Kultur och Fritid ht 17 Lucia i Kulturhuset

GYMMIX JULKLAPPSTIPS 2017

Upplands-Bro Kommunfullmäktige dec 17

UBROs egen

Pluggannons UNHCR sidebanner

WWFannons tigerfadder

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen