Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 19:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Minska risken för brand i jul


Karin Sidén 2014-11-27

Bild:Tommy Sidén

Att ha tända ljus är stämningsfullt, mysigt och näst intill lika självklart som glögg, pepparkakor och clementiner i jultider. Varje år inträffar tyvärr ett onödigt stort antal bostadsbränder på grund av att man lämnar sina stearinljus obevakade, och under julmånaden sker fler ljusbränder än under någon annan tid på året. Även om inte alla bränder slutar i tragedier är en bostadsbrand en skrämmande upplevelse man helst vill vara utan. Det finns en rad enkla sätt att ta till för att minska risken för brand utan att för den skull ge avkall på myset.

Ju närmare jul vi kommer desto fler bostadsbränder inträffar på grund av tända ljus. Brandkåren Attunda uppger på sin hemsida att det under ett år startar ungefär 200 bostadsbränder i Sverige på grund av levande ljus. 100 av dessa bränder sker i december-januari, varav den största andelen sker i mitten-slutet av december. Första och andra advent är, om man pratar med brandmännen själva, som vilken helg som helst. Tredje och fjärde advent däremot börjar första-advent-ljuset bli farligt kort och närma sig mossan i den traditionella adventsstaken.

Det går att förebygga bränder med ganska enkla medel och det går också att höja sitt säkerhetsmedvetande och förbereda sig mentalt - till en viss del.

* Lämna ALDRIG ljus oövervakade. Det är så lätt hänt att glömma dem. Telefonen ringer och man går och svarar. Medan man pratar passar man på att vattna blommorna. Ute i hallen upptäcker man att skorna är i oreda så man snyggar till och fortsätter sedan till tvättstugan där tvättmaskinen just är klar och kan laddas om. När sedan tvätten är hängd har det gått åtminstone 20 minuter sedan man lämnade ljusen och på den tiden har mycket kunnat hända.

* Ha flamsäker mossa om du verkligen måste ha mossa runt adventsljusen. Annars kan man ha stenar, snäckor eller glaskulor till. Ljusmanschetter är också en brandfara att beakta.

* Inga ljus på TVn! Vilket snart är en omöjlighet när alla tjockTV-apparater är pensionerade...

* Ljuslyktor med blockljus eller värmeljus är säkrare än stearinljus/kronljus som kan välta, men är absolut inte ofarliga. Värmeljus kan också orsaka brand, framför allt om de står många tillsammans eller i täta ljuslyktor. Ha samma respekt för värmeljus som för vanliga ljus. Ställ dem inte nära föremål som kan börja brinna.

* Brandvarnare, Brandfilt och Brandsläckare är tre saker som är bra att utrusta sitt hem med i förebyggande syfte. Tänk på att kolla batterierna i brandvarnarna med jämna mellanrum, till exempel första advent varje år.

* Planera en utrymningsväg och kanske till och med öva någon gång. Har man sovrummet en trappa upp kan det vara bra att ha en flyktväg ut och ner som inte går via trappan.

Om olyckan ändå är framme trots säkerhetsmedvetenhet och försiktigthetsåtgärder finns det fortfarande en del man kan göra för att minska katastrofen.

Alla bränder är små från början. På några få minuter kan ett rum vara övertänt. Eftersom det kan ta 10-15 minuter innan Räddningstjänsten är på plats är det viktigt att den som upptäcker elden agerar på rätt sätt.

* Stäng in branden!
Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng dörren. Varje lägenhet är en egen brandcell och klarar att hålla branden inne längre tid än det tar för Räddningstjänst att nå fram

Brinner det i en grannes lägenhet och är rökfyllt i trapphuset eller brinner det i trapphuset så ska du stänga in dig i din lägenhet. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Ett par, tre andetag kan räcka för att göra dig medvetslös.

Brinner det i din villa ska du stänga dörrar och fönster så att syretillförseln till elden stryps.

* Rädda dig och andra!
Ta dig ut! Varna omgivningen! Stäng efter er.

* Larma 112!

* Släck!
Om det går kan man släcka själv, men ta inga onödiga risker. Tänk på att aldrig hälla vatten över en matfettsbrand. Kväv elden istället.



Länk till Attundas hemsida om en brandsäker jul.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen