Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 9 maj 2024 - klockan 17:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisen i Upplands-Bro delar med sig sina tankar om krogbesök och alkohol


Polisen i Upplands-Bro 2015-05-15

Ännu en gång har Polisen i Upplands-Bro lagt ut en tänkvärd text på sin FaceBooksida som är väl värd mer än att bara synas där. Texten handlar även den här gången om alkohol och våra ungdomar här i Upplands-Bro, men i det här fallet om alkohol och krogbesök. Texten publicerades den 15 maj:

Våren är här, vilket innebär många saker, bla att kroglivet får ett litet uppsving i och med att uteserveringarna kommer igång.

I kombination med studenten kommer också ett antal nyblivna artonåringar att introduceras till livet på krogen.

Vi tänkte därför kort förklara delar av regelverket runt alkohol på krogen.

Är du inte precis arton är fyllda går det bra att läsa inlägget ändå, då informationen är relevant för samtliga krogbesökare och inte alltid helt självklar för alla.

Då kör vi:

En krog/restaurang/bar/nattklubb som vill servera alkohol måste ha ett serveringstillstånd.
Detta beviljas av kommunen.

Alkohollagen ställer en hel del krav på tillståndshavaren. Alkohollag 2010:1622 heter den om du vill söka fram den och själv fördjupa dina kunskaper.

De krav som gäller dig som kroggäst är främst följande:

Inga minderåriga, dvs under arton år, får serveras. Detta vet de allra flesta om och brukar inte vålla så mycket diskussion.

Den som är ”märkbart påverkad” får inte tillåtas köpa alkohol. Vad ”märkbart påverkad” innebär är subjektivt, men om personen i fråga, på grund av sin berusning, vinglar/snubblar, har svårt att fästa blicken, har svårt att hänga med i resonemang, sluddrar, somnar/slumrar till, är högljudd och utåtagerande, då har denne passerat gränsen för hur berusad man får vara inne på en krog.

Den som är märkbart påverkad får inte heller vistas i lokalen. Det är dags att gå hem, eller i alla fall ut från krogen.

Kommer du till krogen och är märkbart påverkad ska du också nekas entré om man har entrévärd/ordningsvakt som möter gästerna.

Finner vi överserverade gäster som tillåts vara kvar i lokalen, men de serveras bara vatten, så är det ändå ett brott mot alkohollagen.

Så att säga till serveringspersonal/entrévärd/ordningsvakt att ”det är lugnt, jag tar hand om honom/henne” när din kompis blir nekad entré eller ombeds lämna lokalen pga sin berusning, funkar inte.

De som har till uppgift att kontrollera att reglerna i alkohollagen följs är kommunen och polisen.

Om vi vid ett besök på en krog upptäcker att någon ur personalen serverar en person som är för märkbart påverkad, så begår den serveringspersonalen ett brott mot alkohollagen och riskerar att personligen bli lagförd, dvs dömd, för detta. Samma sak gäller om denne serverar alkohol till en minderårig.

Utöver det riskerar tillståndshavaren att få sitt serveringstillstånd återkallat, krogen får då inte längre servera alkohol, vilket brukar vara förödande för verksamheten.

Beslutet att återkalla serveringstillståndet fattas av kommunen. Av den anledningen lämnar vi vår dokumentation över vad vi upplevt vid en krog dit, kommunen använder sedan den dokumentationen som ett underlag i sitt arbete.

Den alkohol som säljs på krogen ska också drickas där, det är alltså inte ok att ta med sig några öl innanför jackan till efterfesten.

Nu tänker säkerligen en del ”vad är det för storebrorsfasoner, vad har samhället att göra med hur full jag får bli på krogen?”

Då ska man veta att alkohollagen är en skyddande lagstiftning som syftar till att hålla alkoholkonsumtionen på en rimlig nivå. I det stora perspektivet handlar det om folkhälsa, i det mindre och mer konkreta perspektivet handlar det bla om att alkohol och berusning är en faktor i 80-85% av alla anmälda våldsbrott.

Lägre berusning på krogen innebär mindre risk för bråk, det är ett faktum som man inte kan prata bort.

Om vi ser att en krog i vårt område sticker ut med betydligt fler misshandelsanmälningar än genomsnittet så är serveringsnivån en av de första sakerna vi börjar titta på.

Nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog publicerade 2012 en avhandling som heter ”Gatuvåldets ekonomi”, där man räknade fram de totala samhällskostnaderna för en del vanliga brott, bla misshandel. Man kom fram till att en ”mycket måttlig misshandel” har en prislapp på 203 000sek.

Vi på lokalpolisen Järfälla/Upplands-Bro hoppas att ni alla får en skön vår och sommar med många positiva minnen från era kommande krogbesök och att ni kanske har fått en lite större förståelse för varför vi och krogens personal agerar som vi gör.


Din Närpolis


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen