Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 20 maj 2024 - klockan 10:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Skolbarn diskuterar framtiden


Karin Sidén 2013-10-12

Årskurs 4 och årskurs 5 på Härneviskolan har under de senaste två veckorna diskuterat framtiden. I mindre grupper har de fått prata ihop sig om vad som är viktigt och hur de skulle vilja att deras Upplands-Bro ser ut i framtiden om de fick bestämma. Med stort engagemang och många fina idéer har de sedan gjort presentationer av sina framtidsvisioner som på fredagen redovisades för klasskamraterna.

Sedan i våras pågår ett intressant framtidsprojekt i Upplands-Bro. Målet är att skapa en framtidsvision för kommunen där tankar om hur man gör Upplands-Bro till en attraktiv, intressant och spännande plats att bo på. För att engagera så många som möjligt har projektledarna Marianne Rilde Björkman och Ulf Thelander skapat olika forum och mötesplatser för oss kommuninvånare att delta i. Framtidsverkstäder, framtidsseminarier och enkäter har engagerat företagare, politiker, föreningsfolk och allmänheten.

Kommunens yngre medborgare ska även de få vara med och inspirera beslutsfattarna. I dagarna har kommunens skolor varit engagerade i framtidsfrågor när elever och personal har tagit sig an uppgiften att titta på Upplands-Bro i framtiden utifrån fyra områden: Bo och leva, Kultur och fritid, Utbildning, arbete och företagande, och Miljö.


<span style=\
Bild:Karin Sidén
Till vänster: Den övre gruppen önskade sig fler hyresrätter så att även ungdomarna har råd att flytta hemifrån. Den undre gruppen ville att man bygger ett shoppingcenter i Upplands-Bro med biosalong och många butiker.
Mitten: Gruppen ville att Earth Hour införs en gång i månaden så att vi minskar elförbrukningen. Bra både för ekonomin och miljön.
Till höger: Den övre gruppen vill att man satsar på de äldre barnen också så att det inte bara finns lekplatser för småbarn. En parkour-park kombinerad med skate board-park var deras förslag. Gruppen föreslog även ett "Anmälningshus" vilket helt enkelt är ett idrottshus för alla som inte är med i föreningsidrotten. Där ska man kunna prova på det mesta i idrottsväg. Den undre gruppen gjorde en vikvägg där de presenterade sina idéer om miljön. Utbyggd tågräls och fler cykelbanor ville de ha i framtiden så att bilåkandet kan minskas. De önskade även att det skulle bli svårare att köpa cigaretter eftersom det skräpas ner så mycket med fimpar.



Gruppen önskar att man satsar på att bygga många hyreshus så att ungdomar och de som inte har så mycket pengar ändå kan bo någonstans. De vill även att Upplands-Bro får ett sjukhus så att vi inte behöver åka så långt när vi behöver akutvård.
Bild:Karin Sidén
Gruppen önskar att man satsar på att bygga många hyreshus så att ungdomar och de som inte har så mycket pengar ändå kan bo någonstans. De vill även att Upplands-Bro får ett sjukhus så att vi inte behöver åka så långt när vi behöver akutvård.

På Härneviskolan delades eleverna i år 4 och år 5 in i tvärgrupper med 4-5 gruppmedlemmar där varje grupp tilldelades ett av de fyra områdena. Med hjälp av tre ledord: spännande, utmanande och realistiska, fick barnen sedan tillsammans fundera på vad som var viktigt i framtiden.

När gruppmedlemmarna pratat ihop sig och kommit överens om en gemensam framtidsvision tog det praktiska arbetet vid. Grupperna skapade tittskåp, modeller, power pointpresentationer, en vikvägg och en film för att sälja in just sin grupps idéer. Under fredagens redovisning gällde det sedan att övertyga klasskamraterna om att gruppens förslag var det bästa för framtiden.

Powerpointpresentationerna och filmsnutten höll ungefär samma inriktning som tittskåpen och vikväggen. Parkour-park, utomhuspool där man kan bada även på vintern, shoppingcenter och ett Kulturhus även i Bro var några av idéerna eleverna framförde. Mer matte och mer språkundervisning i skolorna och fler datorer var andra tankar som presenterades. Ett vattenland i Upplands-Bro önskade sig filmgruppen.

Dagen avslutades med en omröstning där ett bidrag inom varje område utsågs som vinnare och belönades med äran att få representera Härneviskolan på Demokratidagen på Tammsvik den 24 oktober. På demokratidagen är tanken att alla skolor visar upp sina idéer om framtiden för de närvarande politikerna.

Till vänster: Den övre gruppen vill att det byggs fler högstadieskolor. Det är viktigt att det finns många aktiviteter i en högstadieskola. Träningssal, många datorer och välutrustade klassrum var önskemål man framförde. Den undre gruppen ville att utemiljön skulle bli bättre med annorlunda lekparker till exempel.<br />Till höger: Gruppen var bekymrade över miljön och menade att det inte är hållbart att göra som vi gör nu när vi slösar på resurserna, skräpar ner och är oförsiktiga. I ett Nutidstittskåp och ett Framtidstittskåp visade de hur det kan bli om vi källsorterar, återvinner och tar hand om våra sopor.<br />
Bild:Karin Sidén
Till vänster: Den övre gruppen vill att det byggs fler högstadieskolor. Det är viktigt att det finns många aktiviteter i en högstadieskola. Träningssal, många datorer och välutrustade klassrum var önskemål man framförde. Den undre gruppen ville att utemiljön skulle bli bättre med annorlunda lekparker till exempel.
Till höger: Gruppen var bekymrade över miljön och menade att det inte är hållbart att göra som vi gör nu när vi slösar på resurserna, skräpar ner och är oförsiktiga. I ett Nutidstittskåp och ett Framtidstittskåp visade de hur det kan bli om vi källsorterar, återvinner och tar hand om våra sopor.



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen