Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 02:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ungdomarnas drogvanor och psykiska hälsa kartlagd
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2016-09-26

Stockholmsenkäten genomförs bland skolelever vartannat år i nästintill samtliga kommuner i Stockholms län. Kommunens niondeklassare samt elever i årskurs två på gymnasiet deltog våren 2016 i undersökningen. Enkäten rymmer en mängd frågor, bland annat om elevernas drogvanor och psykiska hälsa, vilket också är fokusområden för kommunens preventionsprojekt.


Resultaten visar att det i kommunen, likt trenden i länet och landet, är allt färre unga som dricker alkohol. Bland kommunens gymnasieungdomar angav 38 procent att de inte dricker alkohol. Pojkarna avstår i högre grad än flickorna. Gymnasiepojkarna i Upplands-Bro kommun avstår från alkohol i högst omfattning jämfört med de kommuner som deltog i undersökningen. Bland niorna var det två tredjedelar som angav att de inte dricker alkohol. Det är däremot en hög andel gymnasieflickor som uppger att de bjuds på alkohol hemma av sina föräldrar; 34 procent jämfört med länsgenomsnittet på 21 procent.

Andelen rökare bland kommunens niondeklassare har minskat, särskilt bland flickor. Bland gymnasisterna är andelen rökare däremot relativt hög. Det förefaller lätt för kommunens minderåriga att köpa cigaretter. 38 procent av niondeklassarna som röker uppger att de själva köper cigaretter i butik eller kiosk.

Cannabis är den vanligast förekommande narkotikan bland unga. Jämfört med 2014 var det bland gymnasiepojkarna en påtagligt större andel som uppgav att de har haft möjlighet att prova narkotika, men inte gjort det (52 procent jämfört med 34 procent 2014). 18 procent av gymnasisterna angav vidare att de hade provat narkotika, och sex procent av niondeklassarna.

Stockholmsenkäten 2016 visade på en försämring gällande främst gymnasieflickors psykiska hälsa. På frågan om hur ofta man känner sig ”ledsen och deppig utan att veta varför” kunde en ökning synas bland dem som svarade väldigt ofta eller ganska ofta bland kommunens gymnasister. En minskning sågs däremot i årskurs nio, där Upplands-Bro uppvisade den lägsta andelen ledsna/deppiga flickor i länet.

Generellt uppger flickor mycket mer frekvent än pojkar hälsobesvär såsom huvudvärk, sömnsvårigheter och nervös mage. Denna trend kan ses i hela landet. I kommunen förefaller dessutom relativt många unga lida av återkommande sömnproblem, särskilt bland gymnasieungdomarna.

Just nu sprids resultaten från enkäten bland berörda verksamheter inom kommunen. Detta följs av diskussioner om vilka kommunala insatser som kan behöva förstärkas och/eller initieras för att råda bot på en del av denna problematik, samt förstärka det förebyggande arbetet inom kommunen. Detta arbete görs inom ramen för Preventionsprojektet.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen