Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 6 maj 2024 - klockan 05:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro Gymnasium i samarbete med Närpolisen


Karin Sidén 2012-10-16

UBRO fick möjlighet att sitta med som åhörare på en juridiklektion för år 2 och år 3 på Upplands-Bro Gymnasium. Närpolisen Magnus höll i lektionen tillsammans med kollegan Patrik. Lektionen handlade om polis-juridik och är en del av juridikkursen som finns som tillvalskurs för de elever som läser Samhällsinriktning på gymnasiet. För att ge verklighetsförankring till kursen har man från skolans håll valt att bjuda in Närpolisen för att berätta om det de är experter på, nämligen Polis-juridik.

Magnus inledde lektionen med en kort sammanfattning av vad som behandlats vid förra tillfället de träffades. På tavlan fanns ett påhittat fall och brottsplats uppritade och eleverna skulle med hjälp av Magnus och Patrik komma fram till arbetsmoment och arbetsgång under den fiktiva förundersökningen. Vad polisen får göra och inte göra gicks igenom men även vad som är viktigt att tänka på från allmänhetens sida när det gäller vittnesuppgifter och dylikt.

Det märktes att ämnet intresserade gruppen. Under frågestunden som avslutade passet kom många frågor. Allt från brottsstatistik i kommunen till hur ont det gör att få pepparspray i ögonen frågades det om. Magnus och Patrik svarade på frågorna och berättade en hel del extra runtomkring ämnena. Vi fick bland annat veta att Upplands-Bro har relativt få våldsbrott och att mängdbrotten, såsom cykelstölder, källarinbrott, skadegörelse och liknande "vardagsbrottslighet" står för majoriteten av brotten i kommunen. Vi fick också lära oss att tvärt emot vad man kanske spontant tror är det farligare för en kille än för en tjej att vara ute "på stan" på kvällen/natten. Sannolikheten att en kille mellan 16-25 års ålder råkar ut för ett våldsbrott är väldigt mycket större än att en tjej utsätts för någon form av brott.

Att Närpolisen åker runt till skolorna i kommunen, och då mer frekvent till ungdomarna på gymnasiet, är en medveten strategi i det brottsförebyggande arbetet de utför. Genom att bygga upp relationer med ungdomarna och träffas i situationer som inte är kaotiska eller stökiga blir det också lättare att prata med varandra när stämningen är mer pressad. Samarbetet mellan Polis-Skolor-Fritidsgårdar-Socialtjänsten-Föreningsliv är otroligt viktigt ur ett brottsförebyggande perspektiv. Polisen besöker UBG minst två dagar i veckan. Ibland äter de lunch tillsammans med ungdomarna, ibland morsar de bara snabbt i korridoren på dem de passerar och ibland tittar de bara in på expeditionen en snabbis och pejlar av läget. Det viktiga är att det inte skapar oro att polisen rör sig bland ungdomarna. Målet är att de ska ha en såpass tät relation att det känns naturligt för ungdomarna att prata med polisen. I det långa loppet är målet att minska nyrekryteringen till kriminalitet och missbruk. Genom att ha god kännedom om ungdomarna i kommunen har Närpolisen en större möjlighet att  uppnå det målet.

Tack Magnus och Patrik för en lärorik lektion. Det var kul att få vara gymnasieelev på UBG igen!




Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen