UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 1 december 2021 - klockan 15:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

En "smurf på crack"? Nu invigs det omtalade konstverket Ping Pong


Karin Sidén 2021-03-17

Ping Pong restes utanför den nya sporthallen i Kungsängen i december 2020. Nu uppmärksammas verket med ett livesänt samtal om offentlig konst och demokrati. Den 21 mars klockan 15:15 i kommunens youtubekanal.
Bild:Upplands-Bro kommun
Ping Pong restes utanför den nya sporthallen i Kungsängen i december 2020. Nu uppmärksammas verket med ett livesänt samtal om offentlig konst och demokrati. Den 21 mars klockan 15:15 i kommunens youtubekanal.

Nu på söndag, den 21 mars, invigs konstverket Ping Pong i Kungsängen. Få konstverk har skapat så mycket förhandsdiskussioner som konstnären Peter Johanssons verk som sedan i december välkomnar besökarna till den nya sporthallen i Kungsängen, varför man även kommer att bjuda in till ett livesänt panelsamtal om konst i det offentliga rummet och demokrati.

Den officiella invigningen sänds digitalt och är därmed öppen för alla. Den sker i form av en film som släpps på kommunens Youtube-kanal på söndag och deltar gör Mattias Peterson (C) kultur- och fritidsnämndens ordförande, Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, konstnären Peter Johansson samt Rebecka Walan, konstintendent på Stockholms länsmuseum.

Panelsamtalet kommer att sändas live den 21 mars klockan 15.15 till 16.15 och det är Li Pamp, konsthistoriker och känd från bland annat Antikrundan i SVT som är moderator. Observera att panelsamtalet ej spelas in utan endast kan ses då det sänds.


Nu har den sju meter höga skapelsen Ping Pong välkomnande stått utanför den nya sporthallen i Kungsängen några månader och det har blivit dags att inviga den. På grund av rådande pandemiläge sker invigningen digitalt. En invigningsfilm kommer att släppas på kommunens Youtubekanal på söndag och i filmen så deltar bland andra Mattias Peterson (C) och Hanna Rydstedt Nencioni: 

-Det här verket syns och väcker känslor, det är utmanande. Jag blir glad av det, det finns en barnslig, abstrakt lekfullhet kring konstverket. Andra tycker tvärtom. Konst kommer alltid att debatteras och så ska det vara, annars skulle det bli ett väldigt tråkigt samhälle, säger Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

-Ping Pong är ett landmärke som sticker ut och markerar vår nya fina sporthall. Det var bland annat därför det blev just Ping Pong som vann tävlingen. Det är fantastiskt att skulpturen fått så mycket uppmärksamhet både i svensk media och utomlands, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Att konst väcker känslor hos betraktaren är inget nytt. Gott så. Men när konstverket sticker ut, inte låter sig tolkas så lätt och känslorna som väcks liksom skaver, kanske till och med är obekväma, då blir konsten plötsligt "konstig" och många får svårt att relatera till den.

Just så har konstverket Ping Pong skapat en del rabalder sedan det offentliggjordes på senhösten 2020. Ord som ”Ful”, ”akut opolitisk”, en ”McDonalds-leksak” – till och med ”en smurf på crack” har frekventerat i debatten och Ping Pong har därmed skapat svallvågor långt utanför Upplands-Bro kommun.

Att debatten varit så pass intensiv den ändå varit har gjort att man i samband med att ivigningsfilmen släpps även kommer att bjuda in till ett digitalt panelsamtal kring offentlig konst och demokrati. Samtalet sänds live och kommer inte att spelas in. Det är den 21 mars klockan 15.15 som gäller om man vill vara med! (Länk finns nedan och på kommunens hemsida.)

Panelsamtalet kommer att modereras av konsthistorikern Li Pamp som för många är känd från Antikrundan i SVT. I panelen sitter bland andra konstnären själv, Peter Johansson, och Rebecka Walan, konstintendent på Stockholms länsmuseum.

-Jag tror att debatten delvis beror på att verket går utanför våra referensramar för vad ett offentligt konstverk är, om man utgår från ”bronsskulpturen på torget”. Även kostnaden har diskuterats och vi är inte så vana att prata om pengar när det gäller konst. Man får tänka på hur länge verket kommer att stå på platsen och hur många som kommer att se det, säger hon.Länk till kommunens Youtubekanal där invigningsfilmen släpps den 21 mars 2021.


Länk till det live-sända panelsamtalet som börjar klockan 15.15 den 21 mars 2021.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Söndag 5/12
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen