Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 22 juli 2018 - klockan 14:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu är det dags för årets Konstrunda


Karin Sidén 2017-08-24

En glimt av vad som finns på samlingsutställningen...
Bild:Karin Sidén
En glimt av vad som finns på samlingsutställningen...

Konstrundan i Upplands-Bro pågår under helgen 2-3 september, klockan 11-17 bägge dagarna. På 26 olika platser i kommunen ställs konsten ut.

Just nu pågår Konstrundans samlingsutställning i Kulturhusets konsthall. Årets utställning är den 11 i ordningen och deltar gör 76 lokala konstnärer. Samlingsutställningen i Kulturhusets Konsthall är ett ypperligt tillfälle för alla intresserade att bekanta sig med utställarna.


Marianne Keyzer, ordförande i föreningen Konstformer, och Tina Närefors, Konstrundans \
Bild:Karin Sidén
Marianne Keyzer, ordförande i föreningen Konstformer, och Tina Närefors, Konstrundans "mamma" och spindeln i nätet, förbereder utställningslokalen inför lördagens vernissage.

Föreningen Konstformer har sedan 2007 anordnat Konstrundor i Upplands-Bro kommun. 2017 års runda har hela 76 utställare på 26 olika platser runt om i kommunen.

Att hinna se alla 76 konstnärers verk är närapå ogörligt. Vill man skaffa sig en överblick över vad som erbjuds är samlingsutställningen i Kulturhuset ett hett tips. Den invigdes i lördags, den 26 augusti, pågår hela veckan.

När UBRO tittade förbi Konsthallen på en snabbvisit ett par dagar innan vernissaget lös flitens lampa.

-En utställning tar lång tid att hänga. Först måste man bestämma vilka tavlor/alster som ska hängas/ställas ut bredvid varandra. Med "fel" grannar kan en tavla vissna helt, så det gäller att man har känsla för vad som kan lyfta varandra. En del alster är helt enkelt solitärer och behöver gott om plats medan andra lyser upp med rätt omgivning. Vi är ett härligt team med mångårig erfarenhet, så även om det fortfarande tar mycket tid så har vi också övat upp våra ögon, säger Marianne Keyzer, ordförande i den ideella föreningen Konstformer som driver Konstrundan.

Tina och Mona hänger tillsammans...
Bild:Karin Sidén
Tina och Mona hänger tillsammans...

Hon berättar vidare att arbetet med årets Konstrunda inleddes vid årsskiftet med lokalbokningar och att man sedan under våren och sommaren idogt fortsatt förberedelserna inför första helgen i september då Konstrundan traditionsenligt går av stapeln.

-Det är nog inte många oinvigda som inser hur många timmars ideellt arbete som ligger bakom den här fantastiska helgen. Vi är många som är involverade, vilket är nödvändigt. Sedan Kulturhuset stod klart har vi haft förmånen att ha vår presentationsutställning här vilket vi uppskattar. Utställningen finns till påseende under hela veckan, även under själva Konstrundan den 2-3 september.

-Jag tycker absolut att man ska besöka Presentationsutställningen först eftersom det är en sådan härlig mix av oss alla. Det finns lika många uttryck som utställare - eller egentligen fler ändå eftersom flera av våra utställare använder sig av flera olika tekniker och ibland även olika konstformer. Och så ska man så klart passa på att pricka för i vår fina kartfolder vilka konstnärer man absolut inte vill missa på Konstrundan nästa helg, säger Tina Närefors, Konstrundans "general" och samordnare. Hon fortsätter:

-I år har vi några riktigt spännande "nykomlingar". Bland annat har vi två författare, något som är nytt för Konstrundan. Alexi Sorrentino och Maja Dehlin är två andra nykomlingar jag gärna lyfter fram. Alexi's konst brytar helt av från alla oss andra. Låt oss säga att det är långt till hav och blomsterängar i hans tavlor så har jag inte avslöjat för mycket! Maja är en av våra yngsta utställare. Det är så roligt att vi fyller på med yngre talanger också!

Lasse (i förgrunden) är gruppens super-hängare säger de andra unisont. Här får han hjälp av Claes så att avstånden mellan tavlorna blir rätt.
Bild:Karin Sidén
Lasse (i förgrunden) är gruppens super-hängare säger de andra unisont. Här får han hjälp av Claes så att avstånden mellan tavlorna blir rätt.

En del konstnärer ställer ut hemma i ateljen, medan andra finns i offentliga lokaler, hembygdsgårdarna, föreningslokaler och så vidare. På sin runda får man inte bara konst i alla dess former till livs utan även en trevlig rundtur i kommunen som kanske leder en till platser man aldrig besökt tidigare. På några av utställningsplatserna finns även fikamöjligheter så att man kan fylla på energidepåerna inför fortsatta intryck och upplevelser.

Många utställare återkommer från år till år, medan andra väljer att inte ställa ut varje år för att själva få möjligheten att åka runt och titta på de andra utställningarna, något som gör att konstrundan varierar från år till år. 

Med hjälp av kartan och presentationsmaterialet som finns att hämta bland annat på kommunens bibliotek kan man planera sin runda och utan problem fylla både lördagen och söndagen av spännande bekantskaper, både nya och mer välbekanta.

-Vi har några väldigt aktiva och drivna besökare som lyckas med konststycket att besöka alla utställningslokaler och se alla konstnärer. Imponerande!

Konstrundan-foldern delas ut till de flesta hushållen men skulle man behöva ett exemplar så finns de att hämta på biblioteken och i kommunhuset.
Bild:Karin Sidén
Konstrundan-foldern delas ut till de flesta hushållen men skulle man behöva ett exemplar så finns de att hämta på biblioteken och i kommunhuset.

Länk till Konstformers hemsida.


Några av utställningslokalerna:

Brohuset
Bild:Tina Närefors
Brohuset

Kvistaberg
Bild:Tina Närefors
Kvistaberg

Ladan Öråker och Kom-Vux
Bild:Tina Närefors
Ladan Öråker och Kom-Vux


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 11/8
Bakluckeloppis i Bro
Måndag 20/8
Filmskaparkollo
Tisdag 21/8
Filmskaparkollo
Lördag 25/8
Bakluckeloppis i Bro
Vernissage: Konstrundan
Söndag 26/8
Vandring på Upplands-Broleden - med Naturskyddsföreningen
Lördag 1/9
Bakluckeloppis i Bro
KONSTRUNDAN
Söndag 2/9
KONSTRUNDAN
avståndsannons

Kultur & Fritid vt 18 Sommartider i Biblioteket

Socialdemokraterna Sommarhälsning 18

Centern - juli 18

UBH Sommarhälsning 18

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen