Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 20 juni 2018 - klockan 01:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sommarjobbsmässa arrangerades för skolungdomarna


Karin Sidén 2017-03-14


I fredags var det sommarjobbsmässa på Upplands-Bro gymnasiet. På plats fanns Upplands-Bro kommun, Arbetsförmedlingen samt två stora privata arbetsgivare, SMD Logistics i Brunna och Coop-lagret i Bro. Då förutsättningarna för sommarjobbssökande skolungdomar ändrats inför i år var mässan något mindre i omfång än förra året då fler privata arbetsgivare fanns med bland utställarna. 

-Tidigare kunde kommunen förutom att erbjuda sommarjobb inom den egna verksamheten även placera ut feriejobbare på företag och föreningar och då stå för deras lön under feriejobbsperioden. Nya direktiv från Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort att man inte längre kan arbeta på det viset eftersom man upptäckt luckor kring bestämmelserna om arbetsgivaransvar och försäkringar, berättar Johan Byström på kommunens Arbetsmarknadsenhet.

Sommarjobbsmässan på Upplands-Brogymnasiet är en möjlighet för arbetsgivare och aspirerande sommarjobbare att träffa varandra under lättsamma former. Förra året fanns flera större privata aktörer på plats och till exempel McDonalds höll gruppintervjuer för att redan i mars månad kunna anställa. (se länk). Årets mässa blev lite annorlunda än sin föregångare då förutsättningarna för kommunen att organisera feriejobben ändrats och då möjligheten att ta hjälp av den privata sektorn försvunnit - förhoppningsvis tillfälligt.

Det är nya direktiv från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som ändrat förutsättningarna för kommunen att ordna platser för feriearbetande ungdomar och som gör att det i år blir förändringar. De senaste åren har kommunen kunnat erbjuda privata aktörer att betala sommarjobbarnas löner (se länk) för att på så sätt kunna garantera att alla ungdomar som vill ha ett feriearbete också får det, oavsett om man har kontakter eller inte. Tre veckor per ungdom och sammanlagt fler än 500 anställningar blev det förra sommaren. Ungefär 200 av ungdomarna hade sommarjobb i kommunal verksamhet medan övriga fick chansen att jobba på olika privata företag.


-Vi har haft ett mycket bra samarbete med de privata arbetsgivare som tagit emot våra ungdomar. SKLs nya direktiv kom eftersom man hittat luckor i lagstiftningen kring arbetsgivaransvaret vid den här typen av anställningar. Eftersom ungdomarna fysiskt utför arbete hos privata aktörer täcker inte kommunens försäkringar dem OM något skulle hända, samtidigt som de ju bokstavligen är avlönade av kommunen och därför inte är anställda av det privata företaget. Innan allt ställs på sin spets - och något olyckligt inträffar - så följer vi SKLs direktiv samtidigt som vi hoppas att man redan till nästa år kan hitta en lösning på problematiken, berättar Johan Boström på Arbetsmarknadsenheten och fortsätter: 

-Nu har vi genomlyst hela den kommunala verksamheten och verkligen jobbat intensivt för att hitta meningsfulla arbetsuppgifter för de uppemot 600 ungdomar vi tror kommar att vilja ha ett feriejobb i sommar. Feriejobben är för de allra flesta en första kontakt med arbetslivet och därför en viktig erfarenhet. 

Sommaren 2017 erbjuder kommunen tre veckors sommarjobb inom den kommunala verksamheten för alla ungdomar skrivna i kommunen som går årskurs 9 till och med åk 2 i gymnasiet. Man blir erbjuden att arbeta en period och har inte möjlighet att själv bestämma vilken period under sommaren man arbetar. De tre perioderna är mellan 1) 19/6-7/7, 2) 10/7-28/7 samt 3) 31/7-18/8. Lönen är åldersbaserad: 71:- per timme = Gått ut årskurs 9, samt gått ut årskurs 1 gymnasiet. 76:- per timme = Gått ut årskurs 2 gymnasiet. 84:- per timme = Gått ut årskurs 2 gymnasiet och fyllt 18 år. Avlöningen är ett timarvode som inkluderar semesterersättning.Länk till kommunens hemsida där mer information finns och där man också kan söka feriejobb
.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 1/7
Tusen Trädgårdar - besök familjen Skånbergs trädgård i Rättarboda
Tusen Trädgårdar - besök familjen Walderös trädgård i Kungsängen
Måndag 20/8
Filmskaparkollo
Tisdag 21/8
Filmskaparkollo
Lördag 25/8
Vernissage: Konstrundan
Söndag 26/8
Vandring på Upplands-Broleden - med Naturskyddsföreningen
Lördag 1/9
KONSTRUNDAN
Söndag 2/9
KONSTRUNDAN
avståndsannons

Kultur och Fritid 18 Filmskaparkollo

UBH Sommarhälsning 18

UBROs egen

Pluggannons UNHCR sidebanner

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen