Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 14:39 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fortsatt positiv trend för bostadsinbrotten


Karin Sidén 2015-09-01


Källa: <span class=\
Källa: Områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro

Efter en obehaglig start på året, med fler inbrott och inbrottsförsök i villor och lägenheter i Upplands-Bro än på länge, kan polisen nu summera årets åtta första månader. Man konstaterar att sommarens sjunkande antal inbrott höll i sig augusti ut vilket är ett tydligt trendbrott mot föregående år.

-Det är mycket glädjande att se att inbrottsantalen minskat så kraftigt i sommar. Det beror naturligtvis på flera olika faktorer, inte minst på hur gärningsmännen för tillfället väljer att arbeta geografiskt. Vi har en ovanligt aktiv grannstödsorganisation i Upplands-Bro och en väl utvecklad Grannsamverkan som bägge två på sitt sätt bidrar till att försvåra för inbrottstjuvar.

När vi nu kliver in i den mörka årstiden som traditionellt sett är en inbrottstätare årstid passar det bra att summera årets två första kvartal och sommarmånaderna.

Året började mycket oroväckande med en ökning av antalet bostadsinbrott och inbrottsförsök med drygt 40%, från 21 inbrott 2014 till 30 stycken 2015.

-Det var en tuff period i stora delar av Norrort, men kanske särskilt här i Upplands-Bro - om vi tittar på den procentuella ökningen vill säga. Sett till det faktiska antalet inbrott är vi relativt förskonade här i kommunen, men en 40%ig ökning får så klart varningsklockorna att ringa, säger Björn Svensson vid Järfälla och Upplands-Bro Lokalpolisområde.

När det andra kvartalet summerades kunde man konstatera att den negativa utvecklingen stannat upp här i Upplands-Bro och att man landade på samma resultat som samma period året innan. 18 inbrott vardera blev det. Alldeles för många om man frågar offren så klart, men sett till övriga Storstockholm så var det en enorm skillnad. Där har i stället utvecklingen fortsatt mot allt fler bostadsinbrott. Till exempel ökade antalet inbrott och inbrottsförsök i hela Norrort med 82% i juli jämfört med året innan medan Upplands-Bro kunde redovisa en halvering av antalet inbrott jämfört med 2014.

För det tredje kvartalets två sommarmånader är siffrorna än mer glädjande. 2014 drabbades 14 familjer av inbrott eller inbrottsförsök i sina bostäder under juli och augusti. I år är det 6 familjer som drabbats, en minskning med mer än hälften.

-Vi hoppas naturligtvis att trenden håller i sig och vill passa på att påminna om att man kan göra väldigt mycket hemmavid för att avskräcka eventuella inbrottstjuvar. Ta en runda både utanför och inne i bostaden och försök att titta med "tjuvens ögon". Ser det inbjudande ut, med insynsskyddande buskage, dålig belysning och lättillgängliga stegar? Har du lås på fönstren, brytskydd på dörrar, timers på belysning och så vidare? Med enkla medel kan du göra ditt hem mindre attraktivt för inbrottstjuvarna som nästan uteslutande väljer ett objekt utifrån hur enkelt det är att ta sig in och ut obemärkt, tipsar Svensson.

Länk till Polisens hemsida för fler tips om hur du kan se om ditt hus.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen