Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 04:37 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Från en gammal köplada till en ny pulserande stadsdel
Pressmeddelande från Genova


2018-08-13

Två parallella boulebanor har anlagts på gamla Coop-parkeringen i Brunna. För den som inte har egen utrustning att spela med ska det finnas möjlighet att låna. 
Bild:Karin Sidén
Två parallella boulebanor har anlagts på gamla Coop-parkeringen i Brunna. För den som inte har egen utrustning att spela med ska det finnas möjlighet att låna. 

Ett övergivet köpcentrum i Brunna kommer i Genovas regi förvandlas till en helt ny pulserande stadsdel. Här ska det inte bara bli bostäder, utan också parker och gröna stråk, mötes- och arbetsplatser, service, matvarubutik, gym, förskola och hotell.

Viby är ett litet industriområde i stadsdelen Brunna i Upplands-Bro, där Genova förvärvat en elva hektar stor fastighet. Idag ligger här bara en övergiven köplada (gamla Coop) och en stor parkeringsplats, men snart ska platsen omvandlas till en levande stadsdel.

En blandning av hyresrätter, bostadsrätter och radhus ska integreras i gröna sociala miljöer. Här ska beredas plats för arbete, lek och gemenskap, service och omsorg, spontansport och träning.

Anna Molén, stads- och affärsutvecklare på Genova, har tillsammans med sitt team tagit fram strukturplanen och visionen för projektet. I vilken ända börjar man ens ett sådant gigantiskt projekt?

-Man börjar med mer abstrakta frågor för att definiera målet. Vad vill vi göra här, hur kommer att människor här att vilja leva? Man måste tänka vitt och brett, för en stadsdel ska attrahera olika människor med olika behov. Hur får vi in både grönska, sport och kultur? Hur skapar vi bättre förutsättningar för integration, möten och gemenskap, som bidrar till stadsdelens identitet?

En annan knäckfråga, när man bygger ett så stort projekt som detta är, blir hur de första inflyttade ska få uppleva de kvaliteter som är under uppbyggnad, trots att de bor granne med en byggarbetsplats. Då gäller det att hitta riktigt bra temporära lösningar:

-Redan nu i sommar, innan ens detaljplanen är färdig och vi fortfarande är ett tag från första spadtaget, har vi skapat sociala aktiva platser: boulebanor, en plan där man kan spela bollsporter och nya banor för padel-tennis inne i gamla Coop. Bouleklot och bollar finns fritt att låna inne i padel-hallen.

Stadsutveckling är en komplex process. Inte nog med alla ekonomiska och logistiska aspekter – den största utmaningen är de olika mänskliga viljorna som skall kokas ner till ett mål, där både kommunen, beställaren och konsulterna ska enas.

-Viby är ett praktexempel på komplexiteten inom stadsutveckling. Men vi älskar när det är komplicerat! Att med ödmjukhet förstå kommunens enorma kraft och inverkan på stadsplanering och därmed samhällsutveckling gör det hela väldigt intressant och motiverande. Lägg därtill att det är superroligt att jobba med en seriös kommun som har en hög ambition på sina nya bostadsprojekt.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen