Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 1 maj 2024 - klockan 01:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ingen förändring i SLs sparförslag


Karin Sidén 2015-10-08

100 miljoner ska SL spara det närmaste året, något som fått bussåkare och politiker runt om i Stockholms län att protestera. I måndags hölls ett extrainsatt möte i Stockholms Läns Landsting för att försöka komma överens om ett alternativt sparförslag som inte skulle innebära att 133 busslinjer drabbades av besparingarna. Resultatet blev vad många tycker ett icke-resultat. Sparförslaget kvarstår.

Trafikförvaltningens förslag, att spara in 100 miljoner kronor under nästa år, har gett genklang överallt i Stockholms län. Besparingen skulle drabba 133 av länets busslinjer med olika grader av förändringar, med allt från minskad turtäthet till indragna linjer. Här i Upplands-Bro skulle tre busslinjer påverkas av nedskärningarna (548, 556 och 557).

I måndags hölls ett extrainsatt möte för att diskutera alternativa sätt att uppfylla sparkravet på 100 miljoner kronor. (se artikel i DN.se) Kort sammanfattat kan man konstatera att samarbetsviljan och kompromissvilligheten kunde varit bättre. Det lagda sparförslaget låg vid mötets slut kvar, och ska enligt planen träda i kraft vid årsskiftet.

Koalitionen i Upplands-Bro anser att sparförslaget på busstrafiken är glesbygdsfientligt och riktar skarp kritik mot dess innehåll. De busslinjer som berörs av sparförslaget i vår kommun trafikerar områden som är under utveckling, där det redan nu byggs och planeras att byggas mycket de kommande åren och där kollektivtrafiken behöver utökas – inte minskas.

-Vi är en växande expansiv kommun i en växande Stockholmsregion. Det kräver en kollektivtrafik som håller jämna steg med utvecklingen. En väl fungerande busstrafik är en viktig pusselbit när människor tittar på bostadsalternativ. Upplands-Bro växer och att då dra ner på turtätheten på flera av våra busslinjer är direkt kontraproduktivt, säger Camilla Janson (S).

-Vad i den här politiken är kopplat till arbetslinjen? Folk måste kunna ta sig till jobbet och skolan. Det här är politik när den är som sämst. Jag kan förstå om SLL:Alliansen inte vill köpa motförslaget från S och Mp i sin helhet, men att inte ens öppna för samtal om alternativa besparingsvägar är djupt oansvarigt när så många engagerat sig och protesterat mot förslaget, säger Sara Ridderstedt (Mp) till UBRO.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen