Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 08:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Insatser för att skapa trygghet i Bro
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Karin Sidén 2016-06-18

Magnus Nilsson och Mats Kjellberg
Bild:Sara Eklind / Upplands-Bro kommun
Magnus Nilsson och Mats Kjellberg

Den senaste tiden har varit orolig i Bro. Upplands-Bro kommun och polisen tar det på största allvar. Det har genomförts en hel del akuta insatser samtidigt som det jobbas för att på sikt åter skapa en trygg och lugn miljö.

De akuta insatser som gjorts är bland annat utökade öppettider på våra fritidsgårdar, utökade arbetstider för våra ungdomsstödjare, förstärkning från Lugna gatan, stort engagemang från våra frivilliggrupper såsom Vuxna på gång (VPG), Frivilliga resursgruppen (FRG) och Grannstödsbilen och mycket mer.

Socialkontorets två ungdomsstödjare arbetar ute på fältet. Ungdomsstödjarna är på platser där ungdomar samlas. De arbetar i tätt samarbete med polis och fritidsgårdspersonal på kvällar och helger.

Med anledning av oroligheterna i Bro har ungdomsstödjarnas arbete på kvällstid utökats och under sommaren förstärker vi med ytterligare personal.

Kommunens brottsförebyggande arbete omfattar arbete bland barn och ungdomar, arbete på individnivå inom kommunens myndighetsutövning och det sker i nära samverkan med polisen.

Bro har drabbats av flera bilbränder under den senaste tiden.

-Problematiken med bilbränder innebär polisiära utmaningar. Det är snabba händelseförlopp där det är svårt att fånga gärningspersonerna på bar gärning. Vi är i hög grad beroende av vittnesuppgifter och då menar vi inte att ”alla vet” vilka som gör detta. Det räcker inte för en rättslig prövning i tingsrätten, säger Magnus Nilsson, Kommunpolis.

Det här agerandet är på något sätt ett uttryck för en frustration, som inte på någon sätt är acceptabel eller går att ursäkta. Ofta kläs det också i egna ord av häftighet inför kompisar om vad man åstadkommit när man bränt en bil.

Vi skulle önska att gärningspersonerna ser helheten bättre, då man på sikt bara förstör för sig själv och sina närmaste som faktiskt också bor i området, som sakta men säkert riskerar att utarmas och förslummas om den här utvecklingen fortsätter.

Vi hoppas och tror också att samhället på olika sätt kan erbjuda något som motiverar gärningspersonerna att utvecklas i positiv riktning, avslutar Magnus Nilsson.

-Det är olyckligt med bilbränderna och vi känner för de som fått sina bilar förstörda. Som drabbad bilägare är det viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag som normalt hjälper till att forsla bort bilen, säger Mats Kjellberg, säkerhetschef i Upplands-Bro kommun.

Om bilen inte forslas bort kontaktar kommunen fordonsägaren för vidare hantering. När kommunen inte får kontakt med fordonsägaren och bilen står på kommunens mark flyttas bilen av kommunen. Står bilen på privat mark kan den endast tas omhand med tillstånd från fastighetsägaren.

Kommunen har utökat sin samverkan med polisen. Bland annat för att samordna resurser som behövs för att till exempel bemöta oroligheter. Målet med samverkan är minskad brottslighet och ökad trygghet i lokalsamhället.

-Under våren har vi, tillsammans med polisen genomfört dialoger, för att skapa oss en tydligare bild av hur Upplands-Broborna upplever tryggheten och säkerheten i sin kommun. Dialogen kommer att vara styrande för polisens och kommunens fortsatta arbete med trygghet och brottsförebyggande arbete, avslutar Mats Kjellberg.

Det planeras fler sommaraktiviteter för ungdomar och information kommer att finnas på kommunens hemsida inom kort.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen