Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 13:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kajor dör av förgiftning i Bro


Karin Sidén 2015-08-27

Bild:Tommy Sidén

De senaste dagarna har ett stort antal kajor hittats döda eller döende i Bro Centrum. Uppemot 60 fåglar ska det handla om enligt uppgift från Djurambulansen. Vad som orsakat massdöden är ännu för tidigt att säga, men att det handlar om någon form av förgiftning är så gott som klart. Jästa bär hade kunnat vara en naturlig förklaring, men sannolikare är att det handlar om utlagt råttgift.

Therese, som jobbar i en av butikerna i Bro Centrum berättar att de första döda och sjuka fåglarna uppmärksammades i tisdags, men att man fortsatt att hitta stora antal även på onsdagen och torsdagen.

-Det låg fåglar överallt kändes det som. Väldigt obehagligt är det, särskilt med tanke på att husdjur och barn kan komma i kontakt med det eventuella giftet. Och vad jag har förstått så måste fåglarna ha blivit förgiftade här i närområdet, de hinner tydligen inte ta sig så långt innan de påverkas. Några av dem har legat som förlamade, fortfarande vid liv men oförmögna att röra sig, medan andra uppenbarligen är döda och i vissa fall ätna på, berättar Therese.

Sedan i tisdags har man alltså hittat och tagit om hand om 60-talet fåglar, men på torsdagskvällen när UBRO var på blixtvisit hittades snabbt ytterligare fyra döda fåglar. Hur många offer det slutar med vet ingen.

På Stockholms Viltfågel Rehab har man tagit hand om de insamlade fåglarna. De sjuka har fått vård och de döda har man skickat till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, för obduktion och ananlys för att ta reda på vad som orsakat massdöden. Victor Persson som arbetar på Stockholms Viltfågel Rehab är säker på att fåglarna fått i sig gift.

Bild:Tommy Sidén

-De fåglar jag har gett medicin mot råttgift har svarat bra på det, så jag tror att det är det som de fått i sig. Hade de varit berusade av jästa bär, som i och för sig inte är ovanligt så här års, så hade berusningen släppt vid det här laget, säger Victor Persson. Hittills har han fått in 24 levande kajor men åtta av dem har dött. Av de 16 som återstår är det ett par som piggat på sig mer än de andra, men det är långt kvar innan de ens kan vara uppe och röra på sig.

-Kajorna är varma av feber och det mesta tyder på att de har inre blödningar orsakade av förgiftning. Det är som att kroppen lagt av, stängt ner, men blicken är alldeles klar. De ser döda ut där de ligger, men petar man på dem så tittar de upp. Jag är just nu på väg till en veterinär för att hämta en ny sorts motgift mot råttgift som jag hoppas kan hjälpa mig i mitt arbete, förklarar Victor.

Han berättar vidare att av de döda fåglarna han fick in i tisdags var det flera stycken som varit döda i tre dygn. Det kan han avgöra tack vare storleken på de larver som kalasar på kadavren. Han har kontaktat kommunens Miljöinspektör för att uppmärksamma kommunen om situationen. På kommunen verkade man vilja avvakta resultatet av SVAs analyser, något som Victor Persson inte höll med om.

-Det är en ytterst oroväckande situation. Kajorna ligger på en så liten yta och har uppenbarligen förgiftats på samma ställe. Giftet bör ju ligga där i centrum någonstans vilket naturligtvis inte är bra alls. Människor och djur rör sig hela tiden i området och risken är att något barn får i sig av giftet. Sekundärförgiftning är inte heller att leka med och faran är att hundar och katter, eller andra djur, får i sig giftet om de äter på någon av de döda eller sjuka fåglarna. Ska man avvakta obduktionsprotokollen från SVA innan man "städar av" centrum så kan det dröja upp till en månad innan man agerar och det anser jag vara för sent. Det räcker inte att bara samla in döda fåglar - man måste snabbt försöka hitta orsaken till massdöden.

Bild:Tommy Sidén


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen