Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 19:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lokal handlingsplan mot våldsbejakande extremism antagen
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2016-10-21

Under 2016 har kommunen utvecklat en handlingsplan mot extremism som ska vara ett stöd i arbetet mot våldsbejakande extremism i Upplands-Bro. Ett konsultationsforum för att hantera akuta frågor och stöd vid signaler om våldsbejakande extremism ska inrättas. Det anger kommunens lokala handlingsplan mot extremism som kommunfullmäktige antog den 19 oktober.

Sedan 2000-talet har arbetet mot våldsbejakande extremism intensifierats i Sverige. Sveriges kommuner har uppmanats att utveckla en lokal handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism. Utgångspunkten är att våldsbejakande extremism utgör ett hot mot demokratin som behöver bemötas på lokal nivå. Demokratiarbetet är en kontinuerlig process som kräver engagemang, insatser och samverkan för att upprätthållas.

-Det är viktigt att vi jobbar vidare med demokratifrågor och att förebygga utanförskap. Det är lättare att påverkas i negativ riktning för den som står utanför samhället, säger Camilla Janson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Under tidsperioden 2009-2014 har tre kartläggningar av våldsbejakande extremism genomförts i Sverige av Brottsförebyggande rådet, Säkerhetspolisen och regeringen. I dessa kartläggningar avses tre ideologier när man talar om våldsbejakande extremism; den våldsbejakande vänsterextremistiska, så kallade autonoma miljön, den våldsbejakande högerextremistiska, så kallade vit makt-miljön och den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön.

Enligt kommunens handlingsplan ska ett konsultationsforum inrättas för att hantera akuta frågor och vara ett stöd vid signaler om våldsbejakande extremism. I konsultationsforumet finns specialistutbildade kommunrepresentanter med aktuell kunskap och spetskompetens på området.

Utöver konsultationsforumet lyfter handlingsplanen fram olika förebyggande insatser för att förebygga våldsbejakande extremism, bland annat samverkan med andra kommuner och organisationer.

-Genom kommunens handlingsplan finns nu ett verktyg som kommunen kan använda för att förebygga och hantera extremism i Upplands-Bro, säger Maria Johansson, kommundirektör.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen