Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 7 maj 2024 - klockan 19:52 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Många riskerar livet för svamp på skjutfält
Pressmeddelande från Livgardet


2016-10-10

Varje år bryter massor av människor mot militära avspärrningar. Men det många av dem inte vet är att de riskerar livet på kuppen.

-Folk känner inte alltid till det, men vi skjuter skarpt på området, säger löjtnant Pontus Dahlström på avdelningen Livgardets övningsfält.


Livgardet i Kungsängen har flera övnings- och skjutfält i området. De är markerade med skyltar, nedfällda bommar och information om när skjutövningar äger rum men ändå överträds avspärrningarna regelbundet.

-Det är änglavakt att inget hänt än. Det är svampplockare, skridskoåkare och folk som rider. Och ofta verkar de helt enkelt ha struntat i avspärrningarna, säger Pontus Dahlström som betonar att det är förenat med livsfara att passera in på området när det är skjutövning.

Vissa delar av Kungsängens övnings- och skjutfält är permanent skyddsobjekt, alltså alltid tillträdesförbud för alla. Andra delar är det tillåtet att vistas i till fots och med cykel - när inga skjutvarningar är utfärdade.

Pontus Dahlström berättar att de en gång hittade en pappa med sitt barn på området mitt under en pågående övning. Även fanjunkare Mikael Simonsson har varit ute på övningar och upptäckt obehöriga. En gång blev de tvungna att avbryta bara sekunder innan en övning.

-Vi skulle precis påbörja övningen när min kollega ropade ”avbryt”. Då såg jag hur en person kom cyklande längs stigen, precis där vi skulle skjuta. Då blir man bra rädd. Det var ren tur att det gick bra, berättar han.

Kungsängens övnings- och skjutfält används dagligen för olika typer av övningar och är mycket viktig för verksamheten. Avspärrningarna är till för att skydda allmänheten. Vid infartsvägarna till övnings- och skjutfälten sitter anslagstavlor som alltid har uppdaterad information om aktuella skjutvarningar. Du är själv skyldig att undersöka om varningar är utfärdade eller ej. Och blir du påträffad inne på otillåtet område väntar polisanmälan.

-Passera aldrig en fälld bom med varningstavla, det kan innebära livsfara, säger Pontus Dahlström.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen