Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 17 maj 2024 - klockan 04:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Medborgarlöftet presenterat: Polisen stärker sin närvaro i Bro


Karin Sidén 2016-12-17

I dagarna undertecknades ett historiskt första Medborgarlöfte mellan polisen och Upplands-Bro kommun. Tanken med Medborgarlöften är att lyfta fram särskilda fokusområden där extra insatser behöver göras för att öka tryggheten och minska antalet brott i kommunen. Dessa fokusområden har dels identifierats genom medborgardialoger vid ett flertal tillfällen under 2016 och dels genom att man tittat på statistik och inkomna anmälningar och ringat in de områden i kommunen som haft flest brott av en viss typ, såsom misshandel utomhus.

-Vi kan inte komma ifrån att det är mest anmälningar från de centrala delarna av Bro. Bilden blir oerhört tydlig när vi tittar på statistiken, och även om det de senaste veckorna blossat upp oroligheter i Brunna med ett flertal bilbränder och bostadsinbrott så är det i Bro vi behöver göra en större insats, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

I dagarna presenteras det Medborgarlöften runt om i Sveriges kommuner. Dessa Medborgarlöften har slutits mellan kommunerna, lokalpolisen och aktörer i lokalsamhället som tillsammans lovar att samarbeta för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Hittills har åtta polisområden i Storstockholm presenterat sina Medborgarlöften, och Upplands-Bro och Järfälla är ett utav dem.

Medborgarlöftet är ett gemensamt löfte från i första hand kommunen och lokalpolisen till kommunmedborgarna. Det ligger ett stort arbete bakom Medborgarlöftena, där polisen förutom att titta på statistik för ringa in specifika fysiska områden och behov även under året har bjudit in till ett flertal medborgardialoger där privatpersoner fått delta och framföra sina åsikter. 

-Under våra medborgardialoger har vi bland annat varit på UBG för att få med ungdomsperspektivet, vi har träffat pensionärsföreningarna SPF och PRO, vi har varit på KungsFesten och Fest i Byn, pratat med föreningar och företagare, skickat ut formulär till kontaktpersonerna för alla grannsamverkansområden och på så sätt försökt att nå så många Upplands-Brobor som möjligt så att vi kunnat samla in så många synpunkter som möjligt. De här synpunkterna har vi sedan sammanställt, och tillsammans med den statistik vi har tillgång till och våra egna erfarenheter har vi utformat Medborgarlöftet så att vi kan satsa våra resurser där de är som mest behövda, förklarar Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Med ett gemensamt krafttag från kommunen och polisen, som bland annat kommer att generera en ökad polisiär närvaro i hela kommunen, vill man öka den upplevda tryggheten i kommunen och minska brotten. Under 2017 kommer man särskilt att fokusera på att öka tryggheten i de centrala delarna av Bro och runt stationsområdet, då det är de områden som särskilt utmärker sig i den kartläggning man gjort.

-Målet för polisen är att alla som bor och vistas i Upplands-Bro ska kunna känna sig trygga, alla tider på dygnet i hela kommunen. Vi har ett gott samarbete med kommunen som vi nu förstärker ytterligare. I processen med medborgarlöften har vi frågat de som bor och verkar i kommunen vad de vill att vi ska satsa på. Det är en tydlig bild som framkommit och vävts samman med våra egna erfarenheter vilket gör att vi kan satsa våra resurser där de som mest behövs, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.

I torsdags eftermiddag fanns representanter från kommunen samt Jörgen Karlsson och Magnus Nilsson från polisen på plats i Bro centrum för att prata med nyfikna Brobor om Medborgarlöftet.

-Vi har haft bra och givande samtal. Många uttrycker tydligt behovet av att öka tryggheten i Bro centrum och även nyfikenhet över vad Medborgarlöftena rent faktiskt kommer att innebära.


Länk till Medborgarlöftet i sin helhet.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen