Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 15 maj 2024 - klockan 14:51 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nedslående inbrottstrend i hela Norrort


Karin Sidén 2015-01-31

Statistik sammanställd av områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro
Statistik sammanställd av områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro

UBRO har under det sista kvartalet 2014 kunnat rapportera om en oroväckande ökning i antalet bostadsinbrott i Upplands-Bro med omnejd. När 2014 summerades syntes den ökningen också i årstotalen, där året faktiskt blev inbrottstätast (delad förstaplats) sedan 1999 (se artikel). Med en sprillans ny sammanställning över januari månad och inbrottsstatistiken för oss i Upplands-Bro och våra grannar i Norrort blir det tydligt att det  inte bara är ett lokalt problem.

Få har väl undgått att notera att det i nyhetsrapporteringen på riksnivå, regionsnivå och lokalt framgått att bostadsinbrotten ökar. Vi Upplands-Brobor är på inget vis förskonade från den nedslående trenden, men är inte heller på något vis värre utsatta än de flesta andra. Områdespolisen i Upplands-Bro och Järfälla har gjort ett bokslut för januari månad för att se hur pass stor skillnad det är mot 2014. För skillnad är det...

Statistik sammanställd av områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro
Statistik sammanställd av områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro

I de sex Norrortskommuner som finns med i jämförelsen har antalet inbrott i januari 2015 ökat jämfört med samma månad 2014. Ökningen i sig är nedslående, men samtidigt kan man konstatera att vi i Upplands-Bro haft den lägsta procentuella ökningen av kommunerna.

När vi i Upplands-Bro har haft en ökning på 22% i januari 2015 jämfört med januari 2014 har till exempel Sollentuna haft en ökning på 40%, Upplands Väsby 63% och Järfälla 58%. Den sammanlagda procentuella ökningen i Norrort är 44% och sett mot den siffran är Upplands-Bros 22% inte fullt lika nedslående.

Det märks tydligt i media att det här med inbrott i bostad är något som ökar och är något vi är många som funderar kring och oroas över. Just nu går det en TV-serie på TV3 som heter Stoppa tjuven där före detta grovt kriminella och SSF Stöldskyddsföreningens experter lär ut knep för att förhindra och skydda tittarna mot vardagsbrott, såsom inbrott, stöld (av bilar, cyklar, och båtar), fickstölder, skimning och ID-kapningar. På polisens hemsida och på många av de större försäkringsbolagens hemsidor finns också instruktionsvideos hur man på bästa sätt kan skydda sig själv och sin egendom (se länk till artikeln Tänk som en tjuv).



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen