Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 4 maj 2024 - klockan 09:45 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisen varnar: Oseriösa hantverkare rör sig i kommunen


Karin Sidén 2014-04-17

Lika säkert vårtecken som tussilagon är de oseriösa hantverkare som varje vår och sommar reser riket runt och knackar på dörren och erbjuder markarbeten. "Irländska asfaltsläggare" kallas de ibland, men det är inte bara asfaltsläggning det rör sig om utan även plattsättning, murbyggen och andra markarbeten. Sedan någon vecka rör sig åtminstone ett sällskap av utländska hantverkare i kommunen och polisen varnar nu för deras framfart.

Högsta domstolen meddelar dom i ett revisorsansvarsmål

[2014-04-17] Högsta domstolen

En revisor hade vid revisionen av ett bolags årsredovisning av oaktsamhet avvikit från god revisionssed i två avseenden. Högsta domstolen har nu prövat om en person som förvärvade aktier i bolaget i utbyte mot aktier i ett annat bolag (en apportemission) har rätt till skadestånd.

I domen lämnar Högsta domstolen vägledning för prövningen av olika frågor som kan uppstå i samband med tvister om skadestånd mot revisorer på grund av bristfällig revision. Domstolen anger bl.a. följande. Kravet på att granskningen av en årsredovisning ska ske enligt god revisionssed kan skydda den som lägger årsredovisningen till grund för ett affärsbeslut, om det var befogat att fästa tillit till redovisningens riktighet. I allmänhet är sådan tillit befogad om den typiskt sett utgör en väsentlig del av det underlag som läggs till grund för affärsbeslutet. Däremot är en genom börskursen förmedlad tillit till årsredovisningens riktighet i allmänhet otillräckligt för att en revisor ska kunna hållas skadeståndsansvarig. För skadeståndsansvar krävs också att det finns ett orsakssamband mellan revisorns oaktsamhet och den skada som påstås på så sätt att oriktigheten i årsredovisningen ska ha haft betydelse för affärsbeslutet.

Högsta domstolen kom fram till att det med hänsyn till omständigheterna inte kan antas att beslutet om att delta i apportemissionen skulle ha blivit ett annat om års­redovisningen hade varit riktig i de påtalade avseendena. Årsredovisningen har således inte haft relevans för beslutet. Därför är revisorn och revisionsbolaget inte skyldiga att betala skadestånd.

- See more at: http://www.hogstadomstolen.se/Templates/Pages/DV_News.aspx?id=39533&;epslanguage=sv#sthash.sZTYEDp5.dpuf

Den senaste veckan har Närpolisen fått in ett antal anmälningar från boende i kommunen som fått besök av engelsktalande hantverkare. Både i Bro och i Kungsängen har de dykt upp och erbjudit sina tjänster.

På Korsängsvägen i Kungsängen har en familj dessutom råkat ut för skadegörelse i trädgården av en eller flera av dessa hantverkare. En engelsktalande man knackade på dörren och erbjöd sig att utföra diverse markarbeten på tomten. Han visade upp ett papper som talade om att han och hans kompanjoner var underentreprenörer åt ett på marknaden välrenommerat stenföretag och undrade om de fick lämna en offert för att utföra ett markarbete på familjens tomt. Lämna offert tyckte målsägande att de kunde få göra och åkte hemifrån.

När målsägande kom hem igen var en mur av Ölandssten raserad, slipers var bortslitna från en rabatt och förstörda. En ny man från "företaget" kom dit och bad om ursäkt för muren. Som kompensation ville han få bygga en ny mur istället för de slipers som var borttagna, men det sa målsägande nej till. Mannen lovade att återkomma nu på tisdag för att reparera den skadade Ölandsstenmuren, de skulle bara hem till sitt land för att fira Påsk först. Enligt målsägande har alla pratat engelska helt utan brytning.

På det välkända företaget inom stenbranschen har de meddelat att de inte har något som helst samarbete med några engelsktalande underentreprenörer.

UBRO har tidigare skrivit och varnat om oseriösa hantverkare. På Polismyndighetens hemsida ger Polisen tips på hur du som fastighetsägare ska göra om du får erbjudande från (oseriösa) hantverkare:


Ta reda på egna referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden.

Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant – utan till företagskonto.


Tänk på att:    Om erbjudandet låter för bra för att vara sant, så är det troligtvis det!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen