Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 18 maj 2024 - klockan 20:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Rekordfå bostadsinbrott i september


Karin Sidén 2015-10-02


UBRO har tagit del av sammanställningen av antalet bostadsinbrott och inbrottsförsök under januari till september och kan konstatera att den positiva trenden från sommaren håller i sig. Upplands-Bro har de senaste månaderna haft få bostadsinbrott och jämför man med samma period förra året blir skillnaden iögonenfallande.

Nu när vi går in i den statisktiskt sett mest inbrottstäta säsongen så gäller det dock att se över sitt hem och se till att den eventuella Grannsamverkan inte slumrat in i en falsk trygghet. Det finns mycket man som privatperson kan och bör göra för att minska risken för ovälkomna besökare.

Under september månad inträffade tre bostadsinbott och inbrottsförsök i Upplands-Bro jämfört med 10 stycken 2014, vilket naturligtvis är mycket glädjande. Sedan i maj har det anmälts 17 inbrott/inbrottsförsök medan det under samma tid 2014 inkom 36 anmälningar. Mer än en halvering av antalet!

-När det gäller inbrott och inbrottsförsök här i kommunen så har det gjorts 56 anmälningar totalt hittills i år jämfört med fjolårets 63. Tittar vi i stället på hela regionen (norrort) har vi totalt 675 mot fjolårets 539… En markant ökning med andra ord, medans vi lokalt har en minskning, berättar Björn Svensson, områdespolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Nu går det ju tyvärr inte att förutsätta att trenden oförändrad stannar kvar i den här minskande takten. Det är många olika faktorer som spelar in, och inte alltid är det sådant vi bostadsägare eller polisen helt kan styra över. Gärningsmän och inbrottsligor flyttar runt lite hipp som happ. De är oftast bilburna och byter arbetsområde relativt ofta för att hålla sig undan lagens långa arm. Att ligga steget före dem är inte realistiskt, utan i stället gäller det att avskräcka dem från det egna bostadsområdet och att få gärningsmännen att välja att gå någon annan stans.

Det finns mycket vi kan göra för att öka vår säkerhet utan att för den skull omvandla våra hem till en medeltida fästning med vallgrav och vindbrygga. På flera av de större Försäkringsbolagen har man tagit hjälp av före detta inbrottstjuvar och bett dem berätta om vad som avskräckte dem från att göra inbrott i en bostad. Listan kan göras lång men, förutom ett bra larm, toppar en fungerande grannsamverkan som det som avskräcker mest.

Att lägga tusentals kronor på ett superlås var däremot helt bortkastat om man inte samtidigt såg till att man har en säker dörr och förstärker karmar och foder runt dörren. Hur avancerat låset än är spelar ingen roll om det sitter på en dörr som är som kexchoklad och dörren omgärdas av lättforcerade karmar.

Se även över bostadens fönster. På senare tid har man märkt att inbrottstjuvar ibland helt sonika lyfter ur fönstret med några enkla handgrepp. Har man ett garage integrerat i huset måste man även se till att garagedörren är låst och av bra kvalitet, annars blir det en svag punkt i inbrottsskyddet.

Tänk också på att skymmande buskage uppskattas av tjuvarna.

Var vaksam. Står det en okänd bil parkerad utanför grannen gör det inget om du kollar lite extra. Hälsa på alla du möter i bostadsområdet. Har man blivit hälsad på är man sedd, och är man som tjuv sedd är man inte lika benägen att ta risken att göra ett inbrott. Och skulle du se något suspekt så kan du meddela Grannstödsförarna, som nås på 073-9616530. De är ute och kör i kommunen så gott som varje dag. Får du inget svar så är det 114 14 som gäller.


Lite länktips!

På Folksams hemsida finns en bra Guide till ett säkrare hem.

Länsförsäkringar har även de bra läsning för ett säkrare hem. Inbrott och stöld.

Filmen "Tänk som en tjuv"

Sidan samverkanmotbrott.se är en samlingssida för organisationen Samverkan mot brott som består av Polisen, Brottsförebyggande Rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Dina Försäkringar, Moderna Försäkringar, Villaägarna, SABO och Hyresgästföreningen, som alla verkar för att skapa ett tryggare boende och står bakomkonceptet Grannsamverkan.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen