Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 29 april 2024 - klockan 19:45 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så ska förskolan bli giftfri
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2016-02-25

Barn är särskilt känsliga och små barn får i sig högre halter farliga kemikalier i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. I Upplands-Bro kommun har arbete pågått för att minska gifter i förskolan och nu finns en handlingsplan för en giftfri förskola.

Miljögifter sprids från vardagsprodukter såsom leksaker, möbler, golv och kläder. Barn i förskoleverksamhet är särskilt känsliga då de vistas lång tid i den miljön.

Handlingsplanen syftar till att minska miljögifterna vid förskolorna i Upplands-Bro. I förskolorna görs redan många insatser, men det finns ett behov av att ha en helhetssyn och kommunen behöver därför engagera samtliga förskolor i en gemensam, professionell strategi.

-Det här är en mycket viktig fråga. Eftersom barn är extra känsliga för kemikaliepåverkan är det viktigt att förekomsten av farliga kemikalier i deras miljöer begränsas så långt som möjligt, säger Lisa Edwards (C), vice ordförande i utbildningsnämnden.

I Upplands-Bro gjordes i augusti förra året en förstudie om läget om förekomst av gifter i förskolorna. Den studien har fungerat som en utgångspunkt till den nu beslutade handlingsplan.

I handlingsplanen framgår det att det redan nu under våren och sommaren ska rensas bland leksaker och inventarier. Äldre plastleksaker (tillverkade före 2007), plastleksaker tillverkade utanför Europa, leksaker som luktar illa, vissa utklädningskläder, gammal elektronik med mera kommer att rensas ut liksom färger och hobbymaterial bytas till miljö- och hälsovänliga alternativ.

Äldre möbler, lekkuddar och madrasser kan innehålla skadliga ämnen och ska bytas ut efter hand.

Under 2016 är även målet att byta ut plasttallrikar och andra förvaringskärl till godkänt material där det är möjligt. Mängden ekologisk mat ska öka och det ska säkerställas att livsmedelsleverantörerna levererar produkter i giftfria förpackningar så långt det är möjligt.

Handlingsplanen omfattar mycket mer än så. Till exempel ska den upphandlade städfirman säkerställa att de använder material som är godkänd av Kemikalieinspektionen. Beslutet om en giftfri förskola påverkar även de lokaler och förskolegårdar som redan finns och de som kommer byggas.

Majoriteten av förskolorna i Upplands-Bro är byggda på 1970- och 80-talet och de flesta förskolorna är i behov av renovering. Det har påbörjats ett arbete med grundliga renoveringar av våra förskolor och detta kommer att fortsätta framöver. När nya förskolor byggs ska de byggas av bra material och inredas på bästa sätt för att minimera miljögifterna redan från början.

-Det är inte möjligt att göra allt direkt, det skulle innebära stora kostnader. Det handlar snarare om att göra smarta val och prioritera rätt. Det som är minst bra kan rensas bort direkt, men det viktigaste är att nya produkter som köps in är bra. När det köps nytt ska det köpas rätt, menar Lisa Edwards (C).


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen