Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 5 maj 2024 - klockan 21:04 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Se om ditt hus


Karin Sidén 2014-10-17

Här har den senaste tidens bostadsinbrott skett.
Här har den senaste tidens bostadsinbrott skett.

Antalet bostadsinbrott fortsätter att öka i Upplands-Bro, i Storstockholm och i stora delar av landet. Rapporter om att inbrotten ökar duggar tätt i både tidningar och på TV-nyheterna. Det finns mycket vi privatpersoner kan göra för att minska risken för att drabbas av inbrott, något som med tanke på utvecklingen blir allt viktigare att tänka på.

Läser man de stora morgon- och dagstidningarna inser man att Upplands-Bro på inget vis är unikt. Överallt i Sverige ökar inbrotten och läget är bekymmersamt på många håll. Trenden med ökande antal bostadsinbrott beror på flera anledningar. Tittar man bakåt i tiden var bankrån vanligt förekommande. Allt eftersom bankerna ökade säkerheten minskade antalet rån, men det innebar inte att gärningsmännen bytte livsinriktning och blev laglydiga. I stället ökade bland annat värdetransportsrånen. När säkerheten ökade och det tack vare färgampuller blev svårare att komma undan med pengar som gick att använda vände gärningsmännen blicken mot växlingskontor och butiker. Även där ökade säkerheten i och med tidslås och annat säkerhetsarbete och antalet rån mot dessa blir färre.

Någonstans måste pengarna hämtas av de kriminella och blicken har därmed i allt större grad vänts mot privatpersoners bostäder och ägodelar. Låg uppklarningsfrekvens i kombination med låga straff och låg svårighetsgrad gör att bostadsinbrott är en relativt enkel och säker brottsmetod att skaffa sig en inkomst på. Lokalt småbus och större ligor finns bland gärningsmännen och så länge det finns en köpare till stulet gods kommer det att finnas inbrottstjuvar.

Det finns mycket vi kan göra för att öka vår säkerhet utan att för den skull omvandla våra hem till en medeltida fästning med vallgrav och vindbrygga. På flera av de större Försäkringsbolagen har man tagit hjälp av före detta inbrottstjuvar och bett dem berätta om vad som avskräckte dem från att göra inbrott i en bostad. Listan kan göras lång men, förutom ett bra larm, toppar en fungerande grannsamverkan som det som avskräcker mest. Att lägga tusentals kronor på ett superlås var däremot helt bortkastat om man inte samtidigt ser till att man har en säker dörr och förstärker karmar och foder runt dörren. Hur avancerat låset än är spelar ingen roll om det sitter på en dörr som är som kexchoklad och dörren omgärdas av lättforcerade karmar.


-Höstmörkret är en lockande miljö för inbrottstjuvarna. I skydd av mörkret kan de enkelt konstatera vilka bostäder som ingen är hemma i och eftersom skymningen kommer tidigt på kvällen ökar tidsspannet tjuvarna kan arbeta ostört på, säger Björn Svensson som är brottsförebyggare vid närpolisen i Upplands-Bro.

Björn Svensson berättar att Upplands-Broborna den senaste tiden varit mer drabbade än grannkommunen Järfälla.

-Under den senaste tiden, september- halva oktober, har faktiskt Upplands-Bro gått om Järfälla i inbrottsstatistiken. Vi har haft fler inbrott än de haft under samma period, trots att de är 69 000 och vi 25 000, vilket inte varit fallet på mycket länge. Vi försöker inbrottsvarna allmänheten så gott det går och uppmuntrar alla till att ansluta sig till Grannsamverkan. Det finns mycket man som privatperson kan göra för att skydda sig mot tjuvar och jag skulle önska att fler var kloka nog att tänka efter före, i stället för som det oftast blir - efter de haft ovälkommet besök. Ett bostadsinbrott innebär så mycket mer än stulna materiella saker. Det är ett intrång, en kränkning, av en familjs hem, privatliv och trygghet och kan sätta långtgående spår.

Vill du ha fler bra tips på hur du kan öka din trygghet så finns värdefull information att hitta på ett flertal platser. Här är tre länkar till bra tips och förslag på säkerhetstänk:

På Folksams hemsida finns en bra Guide till ett säkrare hem.

Trygg Hansa har en fem-minuters film med intervjuer med före detta kriminella som är bra att titta på. Förebygg inbrott hemma - I huvudet på inbrottstjuven.

Länsförsäkringar har även de bra läsning för ett säkrare hem. Inbrott och stöld.

Självklart finns det ännu fler...

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen