Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 5 maj 2024 - klockan 18:26 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stöldvåg ur bilar i julhandeln


Karin Sidén 2015-12-15

Det formligen väller in anmälningar om bilstölder från personer som varit och julhandlat i Barkarbyområdet. De senaste två veckorna har ett fyrtiotal anmälningar gjorts.

-I många av fallen är bilarna helt oskadade vilket gör att vi är ganska säkra på att gärningsmännen har någon form av störningssändare, helt enkelt en apparat som blockerar låssignalen från bilägarens fjärrnyckel till bilens centrallås, säger Björn Svensson vid områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Antalet bilinbrott stiger med en rask takt i polisområde Järfälla och Upplands-Bro. I Upplands-Bro sker de flesta inbrotten när bilen står parkerad "hemma" på boendeparkeringen eller vid någon av pendeltågsstationerna, men i Järfälla ser det lite annorlunda ut. Där drabbas ofta också tillresta shoppare.

-Vi ser en stor ökning av antalet bilinbrott i vårt område. Bara i Järfälla har det anmälts 49 stycken sedan den första december. När jag går in och tittar mer i detalj så ser jag att flertalet inträffat på parkeringarna runt Barkarby Handelsplats, hela vägen från nya Flottiljen och ICA Maxi ner till Bauhaus och IKEA. Vi vill verkligen uppmana alla som ger sig ut i julhandeln att vara medvetna om problemet. Vi vet att många Upplands-Brobor gör sina julinköp i Barkarby och uppmanar dem att vara uppmärksamma, berättar Björn vidare.

Som julklappshandlande kan man i viss mån förebygga att drabbas av bilinbrott på Handelsplatsens parkeringar.

1) Bäst är så klart alltid att se till att inte förvara sina nyinköpta klappar i bilen alls, men är man på julklappsjakt så är det inte alltid praktiskt möjligt att bära runt på alla inköp. Tänk då på att inte förvara påsarna på en synlig plats i bilen.

2) Tänk på att stå nära bilen om du låser centrallåset med fjärrnyckel.

3) Känn på dörren att bilen verkligen blev låst. Med störningssändaren kan dagens tjuvar lätt blockera din låssignal. Du tror helt enkelt att du låst fast i själva verket blev signalen blockerad och bilen förblir olåst.

-De stjäl allt från nyinköpta köksfläktar till Lego-kartonger. Förvarar man dessutom kvittot ihop med varan/varorna kan de till och med göra en retur och få ut kontanter vilket är en jackpot. Så tänk på att hålla kvittona åtskilda från varorna, kanske i handväskan eller i fickan. Håll ögonen öppna! Ser du något misstänkt så bör du larma polisen.



Läs gärna "Låt dig inte luras i julhandeln" - om näthandel och hur du kan skydda dig från att bli utsatt av stöld eller bedrägeri.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen