Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 4 maj 2024 - klockan 13:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Var inte så ego! Bär reflex så att du syns i mörkret


Karin Sidén 2014-10-28

Handen upp alla som någon gång kört förbi en gångare i vägkanten som inte synts förrän det varit för sent att reagera och väja. Jo, jag tänkte väl det. I princip alla bilister har råkat ut för den sortens skrämmande upplevelse. Mer än en gång dessutom.

Handen upp alla som bär reflex... Inte så många. Inte ens bland de bilförare som själva sett hur dåligt gångarna syns i vägkanten är reflexen en självklarhet, vilket den borde vara.

Inte nog med att man utsätter sig själv för fara genom att välja bort en så enkel och billig säkerhetsdetalj, man väljer samtidigt att utsätta sina medmänniskor för risken att inte hinna undvika en olycka. Som gångare har vi valmöjligheten att ha reflex eller inte, men bilisten har inte samma valmöjlighet. För bilisten, busschauffören, lastbilsföraren eller annan som är ute på vägarna i mörkret är gångare en lurande fara att ständigt vara beredd på och rädd för.

På YouTube kan man hitta diverse filmer på hur dåligt man syns när man passerar ett upplyst övergångsställe, går längs en upplyst väg eller längs en becksvart landsväg. Efter att ha tittat på några sådana filmer inser man hur ego man är om man inte bär reflex.

Bär reflex - för din skull, men också av omtanke om dina medmänniskor.

Titta på filmen här! Tar bara 20 sekunder men är livsviktigt!




I ett pressmeddelande från försäkringsbolaget If den 27 oktober skriver man så här:




November och december är årets mörkaste månader, då flest fotgängare omkommer. En reflex minskar kraftigt risken att bli påkörd. Ändå uppger två av tre svenskar att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret.

Under den mörka årstiden, innan snön fallit, lever fotgängarna särskilt farligt i trafiken. November och december är de månader då flest fotgängare skadas och dör i trafiken.

Reflexer är en billig livförsäkring eftersom bilisterna lättare upptäcker fotgängaren på eller vid vägen. Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF.

Ändå saknas alltför ofta en reflex på jackan. En undersökning från försäkringsbolaget If med 3 641 svarande visar att nära två av tre personer (63 procent) aldrig eller bara ibland bär reflex när de i är ute i mörkret. I de flesta fall uppger man att det handlar om glömska (71 procent), men var tionde person mellan 18 och 29 år väljer bort reflex för att det är fult, opraktiskt eller känns töntigt.

-För bilisterna är reflexen helt avgörande för att kunna upptäcka en fotgängare. Att ha på sig reflex borde vara en självklarhet för alla som är ute och går, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Att bära reflex tycks också vara en fråga om ålder. Bland de svarande under 45 år är det hela sju av tio som slarvar eller struntar i reflexerna. I den äldre gruppen är reflexbärarna betydligt fler.

-Jag hoppas det handlar om oförstånd och inte bara om fåfänga. Här är erfarenheten hos de äldre något att ta fasta på, de vet hur svårt det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret. Det bästa och enklaste är att alltid ha reflexen fastsatt på ytterkläderna, säger Dan Falconer.

Varje år dör omkring 50 fotgängare i trafiken.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen