Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 01:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vinterdäck på!


Karin Sidén 2014-11-28

Det må kännas avlägset, men endera dagen kommer det! Då gäller det att vara förberedd...
Bild:Läsarbild
Det må kännas avlägset, men endera dagen kommer det! Då gäller det att vara förberedd...

Även om man känt ett visst tvivel med tanke på det ljumma gråväder som rått en stor del av oktober och november står Kung Bore och vintern för dörren. Har du inte redan bytt till vinterdäck på bilen är det hög tid att göra det nu. Vinterväglag har som bekant inte bara med snö att göra utan handlar minst lika mycket om isiga vägbanor. Det förhållandevis milda vädret till trots har vi haft några köldknäppar med is och frost som följd.

På måndag är det första december och då MÅSTE enligt lag vinterdäcken sitta på om vinterväglag råder.

Fallande temperaturer och utlovad arktisk kyla i kvällspressen! Kanske inte här i Upplands-Bro till helgen, men snart nog blir det vinter på riktigt - i år också. Till helgen är det första advent vilket för många är en riktig sitta-med-tända-ljus, dricka-glögg-och-mysa-helg. Men innan man kan dra den mjuka, värmande pläden över axlarna, tända adventsljusstaken och hälla upp den ångande varma glöggen i muggarna och bara mysa gäller det att ta itu med det oundvikliga däckbytet. Visst, många är förutseende och gör det i tid, men väldigt många väljer att skjuta projektet framför sig och spara på det roliga. Tack vare det förhållandevis varma vädret har (troligtvis) ovanligt många väntat med att byta till vinterdäck för att inte slita onödigt mycket på dubbarna.

På måndag är det slutsparat. Enligt lag måste vinterdäcken på senast den första december om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas att någon del av vägbanan är täckt av snö, is, frost eller snömodd/slask. På däckverkstäderna råder febril aktivitet de sista dagarna i november och början av december. Många sista-minutenkunder hör av sig och hoppas på tur, och visst kan man ännu hitta luckor i bokningslistorna men det kan behövas några samtal innan man finner dem.

Att inte ha vinterdäck på bilen efter den första december är belagt med böter (om vinterväglag råder). Vad som är ännu värre än en eventuell böteslapp är att man utsätter både sig och sina medtrafikanter för en medveten risk när man kör på sommardäck vid vinterväglag.

Det är inte bara vinterdäck som regleras i lag när det gäller trafiksäkerheten vintertid. Även sikten för föraren är oerhört viktig för att kunna köra bilen säkert och lagenligt. Enligt lagen måste man ha fri sikt runt om på bilen. Frost, snö och/eller imma på rutorna räknas som en trafikfara. Som bilförare är det ditt ansvar att se till att alla rutor är skrapade och att du har fri sikt åt alla håll. Att köra omkring i en igloo (där man bara skrapat små gluggar eller inte skrapat alls) är direkt farligt och ett kalkylerat risktagande. Många incidenter och olyckor skulle kunna undvikas om alla förare tog sig de två-tre minuter extra det tar att sopa/skrapa av alla rutor på bilen.

Exakt vad som gäller i lagen om vinterdäck kan du läsa på länken här.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen