Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 30 april 2024 - klockan 12:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Skidåkning på hemmaplan


Karin Sidén 2016-01-12

En vanlig tisdag i januari på Bro-Bålsta GK.
Bild:Karin Sidén
En vanlig tisdag i januari på Bro-Bålsta GK.

Nybörjare eller inbiten Vasaloppsåkare spelar ingen roll. På Bro-Bålsta Golfklubbs konstsnöspår ryms alla längdskidåkar-typer. Med hjälp av kylan som kom vid årets början har Patric Wester, chef på Bro-Bålsta, tillsammans med sin personal, jobbat målmedvetet för att skapa konstsnöspår av hög klass.

-I år har vi verkligen fått till en riktigt bra spårbädd och det kommer att bli en fin slinga när de sista 300 meterna är på plats. Lagom kuperat och med varierad terräng. Blir det mer snö kommer vi även att dra ett femkilometers natursnöspår, men ännu så länge får vi nöja oss med konstsnön, berättar Patric Wester medan han visar spårdragningen.

UBRO tog en sväng förbi Bro-Bålsta golfklubb i dag, tisdag, för att ta en titt på konstsnöspåret. Trots att det var tidig tisdagseftermiddag fanns flera åkare ute längs spåret och på banan.

-Det biter lite i kinderna men är ändå härligt, förklarade en rödkindad dam som just åkt färdigt för dagen. Hon berättade att det gått alldeles utmärkt att åka även på fairways (ospårat) eftersom det inte är så djup snö än.

Så gott som hela Sverige har inlett vintern snöfattigt. Det var egentligen först till nyår det började falla snö i stora delar av landet - till stor glädje för pulkaåkande barn och alla de längdskideentusiaster som finns. Inte ens i snösäkra Dalarna, dit de flesta Stockholmarna åker på skidresor, har man ännu kunnat öppna sina anläggningar till 100%. I Stockholm, som är det län som har flest Vasaloppsdeltagare, har det knappt ens gått att åka på konstsnö förrän för någon vecka sedan. De begränsade träningsmöjligheterna gör att trycket på de banor som finns är stort.

-Alla som ska åka Vasaloppet har panik. I helgen som gick hade Täby konstsnöspår ungefär 3 000 besökare. Det var fullständigt kaos! Trots parkeringsvakter och sexdubbla spår var det kö i spåret och omöjligt att hitta parkering. Även om vi har en hel del besökare på helgerna så är det tack och lov inte helt galet. Man får plats och kan åka i sitt tempo! försäkrar Bro-Bålsta Golfklubbs chef Patric Wester.


Luftfuktighet och temperatur påverkar snökanonens effektivitet. Mellan 300 och 500 kubik tillverkar den per dygn.
Bild:Karin Sidén
Luftfuktighet och temperatur påverkar snökanonens effektivitet. Mellan 300 och 500 kubik tillverkar den per dygn.

Sedan i början av december har snökanonen gått för fullt så fort temeperaturen legat på minus, men med ett antal bakslag med midsommarvärme när så gott som all tillverkad snö smält bort är det egentligen först nu i januari man kommit i gång på riktigt. Snökanonen tillverkar 300-500 kubik konstsnö om dygnet. Mängden beror på temperatur och luftfuktighet.

Snart binds slingan ihop och blir då 1,3 kilometer lång.
Bild:Karin Sidén
Snart binds slingan ihop och blir då 1,3 kilometer lång.

Även om det inte är så brant kan man få upp bra fart i utförslöpan. Skönt då med ett fångstnät i kurvan...
Bild:Karin Sidén
Även om det inte är så brant kan man få upp bra fart i utförslöpan. Skönt då med ett fångstnät i kurvan...

Gissa om här har sprutats snö...
Bild:Karin Sidén
Gissa om här har sprutats snö...

Den 4 januari var de första 300 meterna dragna och sedan dess har spårbädden utökats allt eftersom.

I kväll är det meningen att pistmaskinen ska preparera den sista biten av spåret för att binda ihop det hela till en ungefär 1,3 km lång slinga där start och målgång sker vid drivingrangen och parkeringen.

Att få till ett riktigt bra konstsnöspår tar tid. Naturen är med och sätter spelreglerna så det är inte alltid enkelt. Vid det här laget är dock Patric Wester och hans personal luttrade.

Det är tredje året som Bro-Bålsta GK lägger konstsnöspår och de två första vintrarna var närapå urusla. Erfarenheterna man fått har definitivt varit något positivt.

-Vi hade cirka 5 000 besökare de första åren och håller det här härliga vintervädret i sig så kommer det att bli en kanonsäsong. Det är verkligen en höjdare att få hålla på med det här och att träffa alla glada skidåkare. Vi har också gjort en del investeringar inför den här säsongen. Ny spårfräs, belysning längs spåret och en kafé- och uthyrningsstuga vid drivingrangen för att nämna några. Vi har fått till en fantastisk bädd så här långt, och är mycket nöjda med den nya spårdragningen. Vår slinga är riktigt, riktigt bra i år, avslutar Patric Wester.

Patric Wester visar utrustningen som finns att hyra.
Bild:Karin Sidén
Patric Wester visar utrustningen som finns att hyra.

Kaféet kommer att vara öppet på helgerna och det är också där man kommer att kunna hyra sin utrustning. 120 kronor per dag kostar det. Ungdomar under 20 år och bosatta i Upplands-Bro får låna utrustningen utan kostnad. De behöver heller inte betala något för att åka, det sponsrar Upplands-Bro kommun med. Utrustningen som finns på plats är pjäxor, stavar och vallningsfria skidor. Allt från Atomic. I dagsläget har man ingen utrustning för barn, men många barn från 11-13 års ålder kan åka med damutrustning.

För övriga kostar det 60 kronor per dag, eller så köper man ett årskort som kostar 800 kronor.

Aktuell information hittar du på Bro-Bålsta Golfklubbs facebook och på skidspår.se.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen