UBRO Panorama gif-fil
A3 toppbanner
Förstasidan Söndagen den 16 juni 2019 - klockan 22:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Många riskerar livet för svampplockning och rekreation på Livgardets skjutfält


Karin Sidén 2018-09-24

Bild:Försvarsmakten

Varje år bryter människor mot militärens avspärrningar på Livgardet i Brunna. Om det rör sig om kalkylerat risktagande eller bara okunskap bör man kanske låta vara osagt, men faktum är att man riskerar liv och lem oavsett.

-Livgardet har fantastiskt fina skogar och trevliga omgivningar som vi naturligtvis vill att allmänheten ska kunna ha glädje av. Men samtidigt är det livsviktigt att våra avspärrningar respekteras. Vi skjuter skarpt på området och övar förutom med skarpladdade skjutvapen även med granatkastare, handgranater och ögonskadlig laser, så när vi spärrar av så är det på allvarsäger Paula Levänen, kommunikationschef på Livgardet.

Livgardet i Kungsängen har flera övnings- och skjutfält i området. De är markerade med skyltar, nedfällda bommar och information om när skjutövningar äger rum men ändå överträds avspärrningarna regelbundet.

Vissa delar av Kungsängens övnings- och skjutfält är permanent skyddsobjekt, alltså alltid tillträdesförbud för alla. Andra delar är det tillåtet att vistas i till fots och med cykel - när inga skjutvarningar är utfärdade.


-Det är änglavakt att inget hänt än. Det är svampplockare, motionärer och folk som rider. Och ofta verkar de helt enkelt ha struntat i avspärrningarna. Det ska mycket till för att man helt ska missa skyltarna och bommarna. Jag tror att det handlar om att man inte förstår risken, säger Paula Levänen som betonar att det är förenat med livsfara att passera in på området när det är skjutövning.

Bild:Försvarsmakten / Niklas Ehlén

Genom åren har en rad incidenter skett. Peppar peppar så har det hittills slutat väl, men Paula kan berätta om hur de övande militärerna en gång hittade en pappa med sitt barn på området mitt under en pågående övning.

En annan gång blev de tvungna att avbryta bara sekunder innan en övning.

-Övningen skulle precis påbörjas när en person kom cyklande längs stigen, precis där vi skulle skjuta. Det var ren tur att det gick bra.

Kungsängens övnings- och skjutfält används dagligen för olika typer av övningar som är mycket viktiga för verksamheten. Avspärrningarna är till för att skydda allmänheten -men självklart även de som övar. Det finns ingen som skulle vilja vara delaktig i en övning där någon från allmänheten oavsiktligt skadats för att personen befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle.

Vid infartsvägarna till övnings- och skjutfälten sitter anslagstavlor som alltid har uppdaterad information om aktuella skjutvarningar. Du är själv skyldig att undersöka om varningar är utfärdade eller ej. Och blir du påträffad inne på otillåtet område riskerar du att polisanmälas.


Länk till Livgardets information om skjutfält, avlysningar samt buller.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/6
De vilda blommornas dag, Granhammarsparken
Lördag 6/7
Bakluckeloppis på Kvarnnibble Gård
Lördag 20/7
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 17/8
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

UBH Matmarknad och försommarfest i Bro C 19

Bro IK Midsommar 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Toppbanner UBRO

Woody feb 19 monterat
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen