Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 1 maj 2024 - klockan 04:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stege allt vanligare vid inbrott


Karin Sidén 2015-12-11

Den senaste tiden har, som UBRO tidigare rapporterat om, antalet inbrott i bostäder i Upplands-Bro ökat igen efter flera månaders positiv utveckling. De senaste veckorna har man dessutom sett en ökning i antalet inbrott där gärningsmännen använt sig av stege för att ta sig in på andra våningen.

-Vi har noterat att antalet inbrott via stege ökat i villor. Anledningen till att gärningsmännen använder sig av stege torde vara att de på så sätt kan undgå att utlösa villans inbrottslarm. Många villaägare väljer att spara några kronor vid installationen genom att bara larma nedervåningen och genom att undgå de larmade sektionerna på nedervåningen kan tjuvarna begå inbrottet utan att utlösa larmet, säger Björn Svensson vid områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Antalet villainbrott där en stege använts för att ge gärningsmännen tillgång till villans övervåning har ökat. Den typen av "modus" (tillvägagångssätt) kan man förebygga genom att inte förvara stegar lättillgängliga.

-Förvarar man stegen utomhus kan man enkelt låsa fast den med till exempel en kätting eller ett cykellås för att försvåra för eventuella tjuvar. Annars rekommenderar vi att man förvarar stegar i förrådet eller garaget för att inte göra det för enkelt att komma åt dem. Eftersom även andra grannars stegar används så är det bra med en dialog angående detta grannar sinsemellan.

Om du har larm i din villa, men av någon anledning valt att inte larma övervåningen, kan det vara bra att tänka om. Genom att komplettera med en eller ett par IR-detektorer i till exempel den övre hallen kan inte tjuvarna förflytta sig mellan rummen utan att larmet går och på så sätt begränsar man skadan avsevärt.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen