Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 30 april 2024 - klockan 03:16 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Bra fart på företagen i Upplands-Bro


Karin Sidén 2016-04-28

Magnus Johansson från Bisnode och Mathias Forsberg, Näringslivschef i Upplands-Bro.
Bild:Karin Sidén
Magnus Johansson från Bisnode och Mathias Forsberg, Näringslivschef i Upplands-Bro.

Företaget Bisnode har tagit tempen på företagen i Upplands-Bro och gjort en djupgående analys av tillståndet för kommunens näringsliv. Resultatrapporten presenterades på tisdagens Näringslivslunch. Magnus Johansson från Bisnode fanns på plats och gick igenom den överlag mycket positiva rapporten.

-Generellt sett så mår företagen i Upplands-Bro mycket bra. Jämför man med hela riket så har ni i Upplands-Bro både en bättre utveckling och större konkurrenskraft än snittet. Vi har tittat på åren 2009 till och med 2014 och vi kan se en stark tillväxt som dessutom bara ökar. Sett till de resultat vi fått fram i vår ananlys har ni verkligen hittat rätt när ni formulerade er visionsdevis Upplands-Bro - Kommunen som ger plats. Ni ger plats åt nya företag och ni bygger mycket bostäder. Fortsätt på den inslagna banan!

Tisdagens näringslivslunch ägnades åt att titta på resultatet av den näringslivsanalys som företaget Bisnode gjort på uppdrag av Upplands-Bro kommun. Magnus Johansson från Bisnode fanns på plats för att delge rapporten för ett 70-tal företagare, tjänstemän och politiker i The Black Box i Kulturhuset i Kungsängen.

-För några veckor sedan hade vi besök av Näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg och då hade jag stor nytta av de grafer som Magnus Johansson strax kommer att presentera, berättade Mathias Forsberg, Näringslivschef i kommunen, under sitt korta välkomsttal.

Därefter lämnade han över ord och bild till Magnus Johansson som inledde med att kort berätta om syftet med analysen.


Magnus Johansson förklarade hur man ska tolka de olika graferna i Bisnodes analysrapport. Här syns tydligt vilka branscher som går riktigt bra, bra och mindre bra. Besöksnäringen och partihandel är de enda branscherna som har det tungt i Upplands-Bro. Logistik och transport, bygg och företagstjänster går i stället mycket bra.<br />
Bild:Karin Sidén
Magnus Johansson förklarade hur man ska tolka de olika graferna i Bisnodes analysrapport. Här syns tydligt vilka branscher som går riktigt bra, bra och mindre bra. Besöksnäringen och partihandel är de enda branscherna som har det tungt i Upplands-Bro. Logistik och transport, bygg och företagstjänster går i stället mycket bra.


-I analysen har vi på Bisnode tittat på perioden 2009 till 2014 då 2014 är det senaste året det finns färdiga bokslut att ta del av. Anledningen till att man tittat på en sexårsperiod är att det alltid är bra att se över en längre period för att få en tydlig och mer tillförlitlig bild av utvecklingen. Ett enskilt år säger helt enkelt inte lika mycket som flera sammanhängande år gör. Man får en bättre överblick och kan dra mer djupgående slutsatser, förklarar Johansson.

Rapporten är genomgående mycket positiv och med hjälp av de tydliga graferna och Magnus Johanssons förklaringar kan åhörarna enkelt dra egna sutsatser utifrån analyserna. Att företagen i kommunen haft en god konkurrenskraft och utveckling under de år som ingår i analysen går lätt att utläsa. Så gott som alla branscher ligger mycket bra till jämfört med rikssnittet.

Logistik och transport är den i särklass största branschn i Upplands-Bro, och är med tanke på utbyggnaden av Brunna Logistikpark på fortsatt stark frammarsch. Coop-lagret i Bro är den i särklass största arbetsgivaren, men även om Bisnode plockade ut Coop-lagret ur analysen visade sig logistik och transport vara en fortsatt stark bransch.

Kommunens största arbetsgivare, Cooplagret i Bro påverkar naturligtvis näringslivsutvecklingen i Upplands-Bro. Hur mycket? undrade Bisnode och plockade bort Coop helt ur ekvationen.
Bild:Karin Sidén
Kommunens största arbetsgivare, Cooplagret i Bro påverkar naturligtvis näringslivsutvecklingen i Upplands-Bro. Hur mycket? undrade Bisnode och plockade bort Coop helt ur ekvationen.

Branschbalans ger en bättre förutsättning för utveckling och konkurrenskraft i en kommun.
Bild:Karin Sidén
Branschbalans ger en bättre förutsättning för utveckling och konkurrenskraft i en kommun.

-När vi gör de här analyserna är det av stort intresse att titta på hur beroende en kommun är av en dominerande aktör. Vad händer när man plockar bort aktören ur ekvationen - finns det fortfarande styrka i näringslivet eller är man helt beroende av en enda bransch? Sådana kommuner finns runt om i Sverige, och där blir det naturligtvis katastrof om den dominerande aktören av någon anledning försvinner. Men vi ser tydligt att även om vi plockar ut Coop ur vår analys av Upplands-Bro så står ni er starkt i jämförelse med riket och det är en enorm styrka.

Flest företag finns inom bygg och företagstjänster, men då rör det sig oftast om en-mans eller få-mansföretag med bara ett fåtal anställda. Något som utmärker Upplands-Bro i jämförelse med övriga riket är att det finns ett stort antal unga företag vilket enligt Johansson betyder att det är många som vågar starta företag här.

I den analys man gjort har man dock inte tittat på åldern på företagarna vilket annars är en annan intressant faktor att titta närmare på menar han.

Efter att Magnus Johansson gått igenom alla grafer och förklarat hur man ska läsa ut de olika analysresultaten gav han några avslutande råd till frukostdeltagarna, och då kanske särskilt till beslutsfattarna:

-Stöd mindre och medelstora företag så att de kan fortsätta växa och anställa. Fortsatt det nära samarbetet med de stora arbetsgivarna och undanröj eventuella tillväxthinder för tjänstenäringar, både de som skapar ”enklare jobb” och de som skapar mer kunskapsintensiva jobb. Och slutligen: stimulera nyföretagandet!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen