Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 24 april 2018 - klockan 01:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Villa Skoga räddas - den historiska byggnaden lever vidare som centralt nav i Kungsängen


Karin Sidén 2017-12-21

Villa Skoga - historisk byggnad och centralpunkt i Kungsängens centrum.
Bild:Helene Ottosson-Mandahl
Villa Skoga - historisk byggnad och centralpunkt i Kungsängens centrum.

Villa Skoga i Kungsängen är räddad. I går, den 20 december, blev avtalet klart och alla dokument påskrivna. Den historiska byggnaden kommer att användas som en mötesplats för såväl företagare som allmänhet och kommer att leva vidare som ett nav i de centrala delarna av Kungsängen.

Det är ett nystartat fastighetsbolag som köper byggnaden och i köpekontraktet finns tydliga riktlinjer och önskemål från kommunen om hur Villa Skoga ska användas i framtiden. Fastighetsbolaget Villa Skoga AB har lokal förankring och ägs av Kungsängenbon Nina Rönnberg och Ulf Månsson från Bålsta.

-Vi är mycket glada över att fått möjligheten att förvärva och bevara Villa Skoga. Vårt mål är att skapa en mötesplats för så väl allmänheten som för företagare. Att göra huset till en naturlig knutpunkt där inspiration skapas och växer, säger Nina Rönnberg.

Villa Skogas framtida öde har varit en het potatis under en längre tid. Byggnaden som rymmer så mycket historia och karaktär är i stort behov av renovering och upprustning, något som kommer att kosta en ansenlig summa. För kommunen var inte en dylik renovering ekonomiskt försvarbar varför man tittade på alternativa lösningar. 

Ett av förslagen var att byggnaden skulle rivas och att man istället skulle bygga bostäder på den centralt belägna tomten, något som väckte både förfasan och stormande känslor hos mången kommunbo. Men nu ser alltså Villa Skoga ut att gå en ljus framtid till mötes. Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande säger:


Bild:Helene Ottoson-Mandahl

-Det är positivt att vi nu äntligen tar ytterligare steg för att Villa Skoga får en välförtjänt upprustning och innehåll. En levande mötesplats för såväl företagare som allmänheten är helt i linje med kommunens önskemål, liksom självklarheten i att bevara delar av Villa Skogas historia.

Nina Rönnberg berättar att man räknar med att renoveringen av Villa Skoga kommer att kosta cirka fem miljoner för att få byggnaden säker och i bra skick.

Underhållet är eftersatt, milt uttryckt, och det är allt från ventilation och brandskydd till fasad och innemiljö som behöver åtgärdas i den anrika byggnaden.

-Vår ambition är att Villa Skoga ska bli ett levande och inspirerande ställe, där det alltid är något på gång. På entrévåningen kommer det finnas ett Café som kommer vara öppet för alla. Den större salen kommer på dagtid att vara ett så kallat Coffice där man som företagare kan sitta och arbeta tillsammans med andra företagare. På kvällstid och helger är denna lokal tom och vi kommer då anordna evenemang för allmänheten. Det kan vara alltifrån glöggmingel där man får binda sin egen krans, till föreläsningar, författarbesök, musikframträdanden, modevisningar och så vidare.

-Självklart skall besökarna kunna ta del av Villa Skogas historia och det tänker vi ska bli en naturlig del med text och bilder i Cafét. Vi vill ju bevara själen i den fantastiska byggnaden och vi vill att dess historia ska leva vidare. Trädgården och terrassen skall iordningställas så man kan sitta ute och vi vill gärna anlägga en boulebana som våra gäster kan ta dela av. 

På den översta våningen kommer det att bli konferensrum och fasta kontor för företag att hyra. 

-Företagandet växer i kommunen och vi har många småföretagare. Men väldigt få små företagslokaler att tillgå. Många arbetar därför hemifrån och blir rätt isolerade i sitt företagande. Vår tanke är att man ska kunna hyra sig en arbetsplats hos oss i Villa Skoga, och samtidigt få "kollegor" som en härlig bonus. Även om man inte är i samma bransch har man stor nytta av att kunna bolla erfarenheter och nätverka med varandra och det känns superkul att kunna skapa det nu.

Nina konstaterar att det finns två företagsnätverk i Upplands-Bro som idag inte har någon naturlig mötesplats. I den verksamhetsplan hon och Ulf Månsson lagt upp finns tydliga tankar om att Villa Skoga ska bli just så, en naturlig mötesplats för nätverkande och inspiration, mindre föreläsningar och mycket annat. 

-Kort och gott vill vi skapa ett hus fullt av liv och rörelse sju dagar i veckan! avslutar Nina Rönnberg.Länk till Concept 2808. Där kan man läsa mer om Nina Rönnberg och Ulf Månsson och deras vision för Villa Skoga.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 24/4
Skepp o'hoj - föredrag på Klint om 153 år gamla rederiet Gotlands-bolaget
Onsdag 25/4
Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut bjuder in till årsmöte 2018 och föredrag
Fredag 27/4
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 28/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Öppet Hus och Vårmarknad på Kvarnnibble Gård, Håtuna
Onsdag 2/5
Samtal, böcker och trädgårdsinspiration! Elisabeth Svalin Gunnarsson i Brohuset
Torsdag 3/5
Prisutdelning och författarbesök: Sara Lövestam i Kulturhuset
Lördag 5/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Onsdag 9/5
TV-spelshäng i Verkstan
avståndsannons

UBG Gymnasieval 18

Socialdemokraterna Första maj 18

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen