Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Söndagen den 19 maj 2024 - klockan 05:16 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Livgardet bjöd in till arbetsmarknadsdag


Karin Sidén 2014-09-11

Ganska långt från skrivbordet på kontoret... På arbetsmarknadsdagen fick deltagarna se och lyssna, klämma, känna och prova på en del av det man som anställd inom Försvarsmakten pysslar med en \
Bild:Karin Sidén
Ganska långt från skrivbordet på kontoret... På arbetsmarknadsdagen fick deltagarna se och lyssna, klämma, känna och prova på en del av det man som anställd inom Försvarsmakten pysslar med en "vanlig" arbetsdag. Här är det anställda på 13e Säkerhetsbataljonen som berättar om vad deras yrke innebär. Mycket "pannben", tålamod och uthållighet krävs.

En av kommunens största arbetsplatser är Livgardet. Med närmare 1 000 anställda i de mest varierande yrkesgrupper, från militärpoliser och hundförare till sjukvårdare och informatörer, är det en arbetsgivare med mycket att erbjuda som få tänker på. För att råda bot på osynligheten och okunskapen bjöd man för en tid sedan in syokonsulenter, yrkesvägledare och personal från Arbetsförmedlingen till en arbetsmarknadsdag.

Ett sextiotal syokonsulenter, arbetsförmedlare och yrkesvägledare från Stockholms län var i förra veckan inbjudna till en arbetsmarknadsdag på Livgardet i Kungsängen. Livgardet är en av Upplands-Bros största arbetsgivare och är också sett i Storstockholmsperspektiv en stor arbetsgivare med många olika yrkeskategorier bland sina närmare 1 000 anställda. Dagen innehöll både föreläsningsinslag och utomhusaktiviteter långt från den vardagliga kontorslunken deltagarna är vana vid.

Efter några timmars informationsdragning inomhus bjöds deltagarna på en lite mer handgriplig introduktion till vad några av de olika yrkesgruppernas arbetsuppgifter kan innebära. I mindre grupper fick syokonsulenter, arbetsförmedlare och yrkesvägledare klämma och känna på vapen, prova att bära en icke-fullutrustad ryggsäck på "bara" drygt 30 kilo, titta på en fritagningsövning med skottlossning, se en narkotikasökhund söka av en bil efter otillåten last och höra berättelser från Afghanistan från några av de militärpoliser som varit på plats och mycket mycket mer.

Att ett jobb inom Försvarsmakten kan se väldigt olika ut kunde man kanske tänka sig, men att det krävs så diametralt olika egenskaper och kunskaper hos de anställda kanske man inte tänker på på samma sätt. Kvinnor, män, datorspecialister, uthålliga och vältränade soldater, piloter, kommunikatörer, hundförare, fordonsreparatörer, vapenexperter, förhandlare, och mycket mycket mer. Vissa av yrkena kanske man är direkt olämplig för medan andra passar som handen i handsken.

Intryck i överflöd, intressanta aha-upplevelser och en ökad förståelse för hur väsensskilda yrkesgrupper som krävs inom försvaret var vad arbetsmarknadsdagens deltagare fick med sig hem. I många år har man åkt runt och berättat om Livgardet som arbetsplats, något som både varit viktigt och lärorikt, men att få visa på plats tror Paula Levänen, informationsansvarig på Livgarde, på sikt kommer att ge en ökad förståelse för dem som faktiskt ska råda - och avråda - arbetssökanden från att söka jobben.



Bild 1) Militärpoliserna berättade om hur påfrestningarna i deras vardag svetsar dem samman till en mycket stark familj. Uppdrag i världens oroshärdar, där man måste lita på varandras yrkesskicklighet till 110% för att inte dödas, tillhör deras yrkesroll. De berättade om hur de svenska soldaterna och MP har mycket hög internationell status, mycket tack vare sitt sätt att interagera med lokalbefolkningen och att man bemödar sig att lära sig språket och kulturen. <br />Bild 2) 7e bataljonen visade en fritagning av en tillfångatagen kollega. Inför fritagningen berättade en av officerarna hur soldaternas anställningsformer och arbetsuppgifter skiljer sig åt. De tekniskt intresserade arbetar inom samband medan det inom spaning är de med \
Bild:Karin Sidén
Bild 1) Militärpoliserna berättade om hur påfrestningarna i deras vardag svetsar dem samman till en mycket stark familj. Uppdrag i världens oroshärdar, där man måste lita på varandras yrkesskicklighet till 110% för att inte dödas, tillhör deras yrkesroll. De berättade om hur de svenska soldaterna och MP har mycket hög internationell status, mycket tack vare sitt sätt att interagera med lokalbefolkningen och att man bemödar sig att lära sig språket och kulturen.
Bild 2) 7e bataljonen visade en fritagning av en tillfångatagen kollega. Inför fritagningen berättade en av officerarna hur soldaternas anställningsformer och arbetsuppgifter skiljer sig åt. De tekniskt intresserade arbetar inom samband medan det inom spaning är de med "pannben" och de rätta fysiska förutsättningarna som arbetar och så vidare. Man har även sjukvårdspersonal, mekaniker, skarpskyttar och många andra yrkesroller representerade inom bataljonen.
Bild 3-4) Som hundförare lever du med din hund dygnet runt. Deltagarna fick se på när en av Livgardets hundar arbetade med att söka efter sprängämnen gömda i ett fordon och hur hon markerade sitt fynd.



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen